Velika tajna moći: Hitlerovo tajno oružje iz Drugog svetskog rata (VIDEO)

Pariz

Hitlerovi inženjeri razvijali su neke od najambicioznijih projekata kada je reč o naoružanju i bili su decenijama ispred svog vremena.

Predstavljamo vam neke od najinteresantnijih tajnih projekata na kojima su radili nacisti tokom Drugog svetskog rata.

Hitlerov stelt bombarder

Horten HO 229 bombarder dizajniran je da nosi 900 kilograma naoružanja dok leti na visini od 15.000 metara brzinom od gotovo 1.000 km/h.

Uz dva turbodžet motora, dva topa i sa R4M raketama, Horten Ho 229 bio je prva stelt letelica na svetu koja je prvi put poletela 1944.

Herman Gering izdvojio je pola miliona nemačkih rajh maraka za braću Rajmara i Valtera Hortena koji su napravili letelicu. Ipak, ona nije dugo izdržala u borbi. Doduše, inspirisala je izgradnju modernih stelt aviona, poput bombardera Northrop Gruman B-2.

Fritz X bomba sa radio-sistemom navođenja

“Deda svih pametnih bombi” Fritz X bila je bomba od 1.500 kg opremljena radio prijemnikom i sofisticiranom kontrolom repa, koji su usmeravali bombu na njenu metu.

Fritz X mogao je da probije oklop debljine 70 cm i da gađa mete izbačen sa visine od 6.000 metara, što je u to vreme bilo van domašaja protivvazdušne odbrane.

Manje od mesec dana nakon što je razvijena, nacisti su potopili italijanski vojni brod “Roma off Sardinia” u septembru 1943. Ipak, upotreba Fritz X u borbi bila je ograničena zbog toga što je vrlo mali broj aviona bio prilagođen nošenju tih bombi.

Golijat – mina na daljinsko upravljanje

Nacisti su razvili specijalni “mini tenk” kojim se upravljalo uz pomoć džojstika koji je nosio između 60 i 100 kilograma jakih eksploziva za razbijanje odbrambenih pozicija.

Nacisti su napravili više od 7.000 Golijata tokom rata i utrli put stvaranju oružija na daljinsko upravljanje.

Avion na raketni pogon

Do kraja tridesetih godina Nemci su razvijali Messerschmitt Me 163 Komet, avion na raketni pogon koji je uspevao da dostigne brzinu od 1.130 km/h. Poređenja radi, najbolji avion kojim je raspolagala Amerika u to vreme (P-51 Mustang) dostizao je jedva 700.

Tokom rata napravljeno je više od 300 Kometa opremljenih sa po dva 30-milimetarska topa. Brzina ovog aviona bila je i njegova prednost i prokletstvo – leteo je toliko brzo da nije uspevao da pogodi Savezničke avione.

(Insajder)

Share this post: