VELIKI BRAT: BESPILOTNE LETILICE KONTROLIŠU I ŠPIJUNIRAJU AMERIKANCE

Američka Vlada je skrivala informacije da postoje bespilotne letelice koje snimaju građane i da imaju pravo da čuvaju prikupljene podatke do 90 dana. I kako kažu, opravdano je, sve dok je snimanje “slučajno”.

Dokument o Vazduhoplovstvu podrazumeva da se podaci ne smeju snimati bez sporazuma, međutim, podrazumeva i to da ima pravo na „prikupljanje slika ili snimaka bez saglasnosti građana ako su „slučajno“ uključeni isti ili njihovi privatni posedi“.

Podaci koji su „slučajno snimljeni“, po zakonu, mogu da se čuvaju do 90 dana od strane Pentagona, dok za to vreme vrše analizu da li su subjekti legitimne mete za državni nadzor. Ako smatra da je potrebno, Pentagon takođe ima pravo da distribuira ove podatke drugim Vladinim organizacijama.

Pored toga, opravdava se prikupljanje podataka o domaćim ciljevima u određenim okolnostima. Prema dokumentu, uključuju nadzor prirodnih katastrofa, ekoloških studija, testiranja sistema i obuka, kontraobaveštajne i bezbednosne procene.

Dokument donosi loše vesti u vezi građanskih sloboda.

 Američka vlada je još u februaru donela zakon da investira 63 milijarde dolara u Federalnu Avijatičarsku Administraciju (FAA).

Ovaj zakon omogućava FAA da „napuni“ američko nebo sa bespilotnim letelicama, a predviđa se da će do 2020.godine, 30.000 bespilotnih letelica biti operativno na američkom vazdušnom prostoru.

Preko 30 istaknutih organizacija za građanska prava u Americi je zatražilo da se preispita zakonodavstvo.

Ovaj zakon neminovno gura Ameriku ka eri vazdušnih nadzora, bez bilo kakvih tradicionalnih koraka koje Amerika najviše propagira  o zaštiti privatnosti građana.

Predlog zakona je izazvao jezu među Amerikancima, s obzirom da je upotreba bespilotnih letelica u Avganistanu i Pakistanu korišćena za izvršavanje napada na ekstremiste.

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: