(VIDEO) ZAŠTO O PADU VOJNOG AMERIČKOG AVIONA SVI ĆUTE: O misterioznoj nesreći kruže tri teorije!

Pad jednog borbenog aviona u Nevadi prošle nedelje prošao je skriven od američkih medijima.

Vojska SAD odbila je da otkrije o kom tipu aviona je reč.

 

Ovaj misteriozni incident dogodio se u trening centru, a sumnja se da je u pitanju neki nepoznati tip aviona. Avio je pao 5. septembra, a američka avijacija se, kranje neobično, oglasila tek tri dana kasnije. Uobičajeno je da se ne oglase istog dana ili najkasnije sutradan posle nesreće.

Pri padu aviona poginuo je poručnik Erik Šulc (44), pilot sa dugogodišnjim iskustvom i preko 2.000 sati leta u bombarderima, piše sajt „Popular mechanics“. U opciji su tri teorije o tipu aviona koji se srušio.

Prva je da se radi o  F-117A. Reč je o modelu koji je od 2008. godine u „penziji“. Avioni tog tipa su od tada smešteni u test centru Tonopa u Nevadi.

Međutim bilo je nekih indicija 2014. da ovi avioni i dalje lete.

Druga teorija, za koju i specijalizovani „The Aviationist“ piše da je najrealnija opcija, tvrdi da je reč o stranom avionu, jednom od mnogih sovjetskih „suhoja“ ili „migova“ koji je američka vojska prikupila tokom godina razmene ili drugim metodama.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka, 4477. eskadila bila je zadužena za te avione, sa ciljem da otkrije karakteristike neprijateljskih aviona.

Eskadirla je rasformirana 1990. godine, a tek 2006. objavljeno je da je uopšte i postojala. Veruje se da je ipak Odred 3 nastavio da obavlja istu funkciju i procenjuje strane avione.

Nekoliko puta prijavljeno je da su viđeni „suhoji“ na nebu iznad Nevade, a poslednji put u januaru.

Moguće je da SAD ima „suhoj Su-30“, koji je Rusija prodala Indiji, Indoneziji, Maleziji i Vijetnamu, a mnoge od tih država su prijateljski nastrojene prema SAD.

Treća teorija je da je reč o novom, do sada nepoznatom modelu aviona. Već se i ranije dešavalo da se avioni razvijaju sa oznakom strogo poverljivo, čak godinama pre nego što javnost sazna da se na takvom projektu uopšte radilo.

Primer za to je „SR-71 Blekbrd“ kompanije Lokid Martin. Reč je o naprednom, strateškom izviđačkom avion velikog doleta. Razvoj aviona odvijao se u najvećoj tajnosti, a 1964. godine javnosti ga je predstavio tadašnji predsednik SAD-a Lindon B. Džonson.

Primer je i F-117, taktički bombarder stelt tehnologije, koji je učestvovao u borbenim operacijama u Panami, Iraku i na prostoru bivše Jugoslavije. U toku operativne upotrebe, avioni F-117 su imali šest udesa i jedno obaranje u borbi.

Vojska Jugoslavije je prva i jedina u svetu koja je zvanično uspela da sruši avion ovog tipa, u toku NATO bombardovanja 1999. godine.

Stručnjaci su bili iznenađeni odlukom iz 2008. godine da se F-117 povuče iz upotrebe, verujući da su godine pred njim.

Jedino objašnjenje moglo bi da bude da postoji novi, za sada javnosti nepoznat tip avion.

Ako je to slučaj, pretpostavlja se da bi to mogao da bude bombarder velike preciznosti.

(Popular mehaniks)

Share this post: