VLADA ĆE ŠPIJUNIRATI GRADJANE NA NJIHOV VLASTITI TROŠAK

Nakon što su Sjedinjene Američke Države izglasale zakon kojim svaki protest postaje ilegalan, Velika Britanija je nastavila niz ‘slobodnih, demokratskih zemalja’ koje donose konzervativne zakone.
 

Naime, britanska Vlada je trenutno u pripremi zakona koji bi vlastima omogućavao zadiranje u privatnost svojih građana.

Antiteroristički zakon bi omogućio Vladi da špijunira vlastite građane i to na njihov vlastiti trošak.

Kameronov Veliki Brat bi podrazumevao potpunu kontrolu privatne elektronske pošte i sadržaje na društvenim mrežama svojih građana, ali i telefonskih poziva i SMS poruka.

Dok je do danas Britanija bila jedna od najkontrolisanijih država sveta s oko dva miliona nadzornih kamera širom zemlje, možda će već sutra celo Ostrvo postati jedan veliki Orvelov Veliki Brat.

Naravno, organizacije za ljudska prava odmah su oštro osudile ovaj predlog zakona uporedivši ga s praksama u Kini.

„Žao nam je, ali Britanija nije Kina. Vlada je ovo zamislila kao prvi korak do potpune kontrole nad internetom“, usprotivili su se aktivisti.

Građani su takođe u strahu jer smatraju kako bi ovaj zakon, pod izgovorom borbe protiv terorizma, samo ukinuo njihova prava i ugrozio njihovu sigurnost i privatnost.

Kako bi situacija bila bizarnija, poreski obveznici bi morali izdvojiti najmanje milijardu funti kako bi ih Vlada i sigurnosne službe mogle neprestano špijunirati.

Share this post: