Vladika Teodosije: Svetski moćnici su pred božjom voljom nemoćni

Teodosije vladika rasko prizrenski kosovo liturgija

U srpskim hramovima na KiM Gračanici i Pećkoj patrijaršiji posle odluke Uneska. Vladika Teodosije: Moramo biti dostojni svojih svetinja kako bismo ih sačuvali.

Moramo biti dostojni svojih svetinja kako bismo ih sačuvali.

Kralj Milutin za vreme svoje vladavine nam je, pored Gračanice, ostavio i Bogorodicu Ljevišku, manastir Banjsku i mnoge druge hramove da se u njima sabiramo, da se molimo Gospodu i naša je obaveza da ono što su sagradili naši kraljevi i carevi, sačuvamo.

Ne samo u fizičkom smislu, već da se u njima molimo Gospodu da nam ih sačuva, a ne da ih se setimo tek kada neko hoće da nam ih otme.

Poručio je ovo vernicima episkop raško-prizrenski vladika Teodosije, nekoliko dana posle odluke Uneska da ne primi Kosovo u ovu organizaciju.

Iako hram povodom ktitorske slave nije bio ispunjen vernicima, reči vladike Teodosija i monahinja, koje su više šapatom govorile, bile su opominjuće.

– Eto, umesto da se sada svi saberemo u ovom hramu i pomolimo Gospodu i njegovom ktitoru što nam ga je sagradio i ostavio da svedoči pred Bogom o našem narodu, crkva je poluprazna.

A hoćemo da nam Bog pomogne kada nam je teško – zborila je jedna od monahinja u porti manastira, konstatujući da na današnje vreme sećanja traju dan ili dva i da smo brzo zaboravili nedavnu Božiju opomenu.

– Iako meštani i vernici dolaze da se pomole o većim praznicima, žalosno je što na liturgijama nema više naroda.

A i te kako bi trebalo, pogotovu sada, u ovim teškim vremenima da se okupljamo oko svojih hramova.

Iako ne žele da govore o odluci Uneska jer smatraju da nema mesta radovanju, sve dok se, kako kažu, narod na pravi način ne vrati Bogu i ostale monahinje u nezvaničnim razgovorima ipak kažu da je prilikom glasanja u Unesku povodom zahteva Kosova, presudila Božija volja.

– Zato smo se samo i uzdali u Boga, jer Bog je sve, imanje i nemanje. Da smo se, kao narod, molili Bogu ne bi do toga ni došlo. Ali neće ove svetinje i svetitelji da dozvole da se o njima staraju oni koji bi više voleli da ne postoje – govore monahinje.

Iako veli da nije njeno da komentariše Božiju volju, jedna od monahinja u manastiru Gračanica kaže da je odluka Uneska da ne primi Kosovo u ovu organizaciju upravo Božija volja i dokaz da je ona jača od svih sila. I dok predstavnici Eparhije raško-

-prizrenske opominju da nije vreme za pokazivanje emocija, već da se moramo vratiti Bogu, monahinje u Pećkoj patrijaršiji koja je pre nekoliko dana proslavila ktitorsku slavu, Svetog Arsenija, ističu da je vest o odluci Uneska u našim svetinjama primljena sa olakšanjem.

Ilustracija

– Jedva smo prikrivali radost kada smo čuli da Kosovo nije primljeno u Unesko. Ali, ni radost ne smemo pokazivati, jer smo uoči donošenja bitnih odluka oko Kosova uvek mi na meti napada.

Doduše, poslednjih dana više verbalno nego fizički, jer nas zid oko manastira zaista štiti od napada i provokacija Albanaca – poverila se „Novostima“ sestra Melanija iz Pećke patrijaršije.

I dok su posle liturgije žurile da posluže goste na manastirskom ručku, monahinje i iskušenice su na pitanje kako se osećaju u ovoj izolovanoj svetinji, uglavnom odgovarale:

– Mi smo dobro, nama je ovde dobro jer smo život posvetili Bogu i molitvama i naravno da se uprkos okruženju u našoj svetinji osećamo svojim na svome – kaže jedna od monahinja.

U Pećkoj patrijaršiji je ktitorska slava posle odluke Uneska bila drugačija od ostalih do sada. Nekako svečanija, radosnija i uz spominjanje ktitora ove svetinje.

– Sveti Arsenije, koji je bio najpoznatiji monah i najrevnosniji učenik Svetog Save, ostavio nam je testament da sačuvamo Patrijaršiju u kojoj su mnogobrojni srpski patrijarsi sahranjeni i da uz molitve i blagoslov sačuvamo i ostale svetinje značajne za naš narod, da se borimo za povratak, jer kao što čovek ne može da živi bez duše tako i srpski narod ne može bez Kosova i Metohije i svojih svetinja.

Jer, bez obzira na to gde smo rođeni, svi mi smo odrasli ovde na Kosovu i Metohiji, sa Kosovom i Metohijom, Pećkom patrijaršijom, Dečanima, Gračanicom, Bogorodicom Ljeviškom, i svim svetiteljima koji se mole za čitav naš narod – kazao je vladika zvorničko-tuzlanski, Hrizostom.

OSTANIMO JEDINSTVENI

Ističući da je odlukom Uneska da Kosovo ne bude primljeno u ovu organizaciju zadovoljeno pravo i pravda i da je srpsko kulturno-istorijsko nasleđe i blago pod ingerencijom Srbije, vladika Hrizostom je kazao da je veoma bitno da, ako se ovaj zahtev ponovi, ostanemo jedinstveni kao i ovaj put.

– Za to se nije dovoljno samo verbalno zalagati, već naše svetinje moraju biti mesta našeg okupljanja i duhovnog sabiranja – rekao je vladika Hrizostom.

OPREZ

Mošti svetaca u našim hramovima dokaz su da su crkve i manastiri na Kosmetu srpske pravoslavne svetinje kojima se zbog raznih bolesti često mole i Albanci i koji često dovode bolesnu decu u Zočište, Visoke Dečane, Devič….

Govore ovako, posebno ovih dana vernici sa Kosmeta koji i opominju da su pravoslavne svetinje i dalje na meti napada Albanaca.

(Večernje Novosti)

Share this post: