ZAŠTO NISMO SAMI U KOSMOSU – VIDEO

Šta ako zvono na ulaznim vratima zazvoni i vi pronađete vanzemaljca kako stoji na vašem pragu? Zvuči apsurdno? 

Pre izvesnog vremena, počela je da kruži glasina da će Ujedinjene nacije imenovati Mazlan Otman, proslavljenu Malezijsku astrofizičarku, za prvog ambasadora Ujedinjenih nacija zaduženog za kontakt za vanzemaljcima koji dođu na Zemlju. Nažalost, iako je Otman komentarisala da bi to zvučalo kao „kul“ posao, ona je izjavila da ne postoji takva funkcija u Ujedinjenim nacijama.

Evo šta o životu na drugim planetama kažu dva čuvena fizičara, Stiven Hoking i Mičio Kaku. Obojica tvrde da ne postoji razlog da se veruje da inteligentni život postoji samo na Zemlji.

Mičio Kaku, daje ubedljiv argument u ovom dokumentarcu zašto smo strašno naivni i glupi ako mislimo da smo mi jedina i najinteligentnija vrsta u svemiru.

On nabraja četiri najčešća mita:

1) Mi smo gledali. Nismo pronašli ništa. Naši teleskopi mogu da skeniraju sto svetlosnih godina od planete Zemlje. Naša galaksija je sto hiljada svetlosnih godina u prečniku i galaksije su desetine miliona svetlosnih godina daleko jedne od drugih.

Na osnovu našeg uskog stanovišta, mi nemamo pravo da kažemo da nismo pronašli vanzemaljski život. Ako tražimo slonove u našem dvorištu i ako ih ne nađemo, ne možemo napraviti argument da ne postoji nigde drugde na planeti.

2) Mi smo prisluškivali. Nismo čuli ništa. Mi pokušavamo da slušamo međuplanetarnu komunikaciju posmatrajući samo jednu frekvenciju jer naše tehnologije su primitivne, ali napredne vrste mogu da komuniciraju duž celog opsega širokopojasnih frekvencija.

Samo zato što razumemo samo engleski, ne znači da ostatak sveta koji govori i druge jezike ne postoji.

3) Ako ne možemo da ga vidimo ili čujemo, onda ne postoji. Za ljude, život postoji u tri dimenzije. Međutim, šta ako postoji u više dimenzija za vanzemaljce? Naučnici veruju da postoji i do jedanaest dimenzija u univerzumu.

Kaku tvrdi da je tako nemoguće za nas da zamislimo život u drugim dimenzijama kao koncept. Kao što ne postoji „gore“ za ribe koje plivaju u plitkoj bari.

4) Ako vanzemaljci postoje, oni bi došli do nas. Ukoliko su vanzemaljci toliko posebni, zašto nisu došli do nas? Poslednja rečenica miriše na narcizam i aroganciju. Zašto smo toliko posebni da bi vanzemaljci došli da se sastanu sa nama i dele svoje tehnološko bogatstvo?

Da li ćete otići do mravinjaka u vašem dvorištu i reći mravu na koga naiđete: „Došao sam da podelim sa vama znanje, pozovite glavnog“?! Činjenica je da je ljudska rasa jednostavno previše inferiorna civilizacija i za druge oblike života u svemiru nedostojna razgovora.

Ako vanzemaljci dolaze da nas vide, nije verovatno da će doći sa voćem i cvećem u ruci. Hoking veruje da će vanzemaljci verovatno doći, jer im je ponestalo resursa i jer žele da uzmu naše (zvuči kao tipičan SF film, zar ne?). Hoking čak nudi jednu tezu o tome kako oni mogu stići brzo do nas, čak i ako su milione svetlosnih godina daleko.

Pomoću tehnologije mogu da iskoriste moć zvezde, da stvore crvotočinu i tako doputuju do nas u roku od jedne sekunde (vidi ovaj dokumentarac). Kako će nas tretirati? Oba naučnika se slažu da će nas tretirati na prilično isti način na koji se mi odnosimo prema nižim vrstama na Zemlji: veoma loše.

Zaključak: ne očekujte da vanzemaljci budu prijateljski nastrojeni.

(Vestinet.rs)

Share this post: