ZATIŠJE PRED VELIKI RAT: Rusija neće dopustiti da Francuska, Izrael i Britanija formiraju pseudo-Kurdistan na severu Sirije

Sprema se ruski Majdan?

Tišina oko vojnih operacija u Siriji ne znači da su sukobi prekinuti, već samo da se protagonisti pripremaju za novu rundu.

Sa strane Carstva haosa vlada potpuna konfuzija. Pošto lideri SAD daju kontradiktorne izjave, teško je reći koji su pravi ciljevi Vašingtona. U najboljem slučaju, čini se da će SAD omogućiti Francuskoj da preuzme izvesnu inicijativu na čelu koalicije, ali to je sve što se zna.

Naravno, Francuska je navela da želi da uništi ISIS zbog napada na Pariz 13. novembra, iako je to govorila i pre nego što je došlo do napada čisto zbog javnosti.

Francuski predsednik Fransoa Oland i ministar odbrane Žan Ive Le Drijan, posetili su nosač avionaCharles De Gaulle nedaleko od obale Sirije 4. decembra. Oni su najavili promenu misije, ali nisu dali nikakvo objašnjenje. Samo je navedeno da je brod preusmeren u Persijski zaliv.

Francuska vlast je navela da je kontraadmiral Rene Žan Krinjola preuzeo komandu međunarodnih snaga bez napominjanja da je njegov nadređeni komandant 5. flote, kontraadmiral Kevin Donegan. čiji je nadređeni general Lojd Dž. Ostin III, komandant CentCom-a.

Nepisano je pravilo da sve jedinice moraju biti pod komandom oficira SAD i da saveznici SAD zauzimaju samo pomoćne položaje.

U suštini, osim unapređenja francuskog kontraadmirala, nije došlo ni do kakve promene u situaciji od prošlog februara. Međunarodna koalicija koja bi trebalo da se bori protiv ISIS-a je uništila kineske naftne instalacije, bez da je i takla ISIS.

Nema indikacija da će uopšte doći do promene na ovom planu.

Koalicija je navela da je sprovela nekoliko novih misija bombardovanja i da je uništila nekoliko instalacija ISIS-a, ali ovi navodi se ne mogu potvrditi i dodatno su sumnjivi jer se teroristička organizacija nije oglasila povodom toga.

Dakle, možemo zaključiti da Francuska može da razrađuje svoju strategiju, ali da SAD imaju glavnu reč.

Glupo je i pomisliti da su ove terorističke organizacije nastale ni iz čega sa svim svojim platama, naoružanjem i rezervnim delovima. To su ustvari sve plaćenici u službi Turske, Saudijske Arabije i Katara.

Turska nastavlja da šalje vojsku u Irak koja će podržavati kurdske snage nelegitimnog predsednika Masuda Barzanija koji odbija da napusti vlast i organizuje nove izbore iako mu je istekao mandat.

Kada je iračka vlada zahtevala od Turske da skloni svoju vojsku i tenkove, Ankara je odgovorila da je poslala vojsku kako bi zaštitila snage koje se obučavaju u Iraku prema ranije potpisanom međunarodnom sporazumu i da nema nameru da ih povuče.

Turska je zatim poslala još 1.000 vojnika i još 25 tenkova.

Irak se obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i Arapskoj ligi, ali ni sa jednog mesta nije došlo do odgovora.

Turska i bivši gradonačelnik Mosula, Atil al Nudžaifi, hteli bi da budu prisutni kada ISIS preuzme grad, nadajući se da će uspeti da spreče okupaciju grada od strane Popularnih mobilizacionih snaga (koje su većinom šiitske).

Svi nešto sanjaju. Nelegitimni predsednik Masud Barzani veruje da niko neće dovesti u pitanje to što je on aneksirao naftna polja Kirkuka i planina Sindžar.

Lider sirijskih Kurda, Saleh Muslim, nada se da će uskoro postati predsednik međunarodno priznatog pseudo-Kurdistana, a predsednik Erdogan se nada da će Arapi iz Mosula ostati pod komandom Turske kao i za vreme Otomanskog carstva.

Takođe, Turska je u Ukrajini postavila Međunarodnu islamističku brigadu. Ona će se boriti u Donbasu sa brigadama Šeik Manur i Džokar Dudajev, a neki od njenih elemenata će pokušati da se infiltriraju u Rusiju i da sabotiraju ekonomiju Krima gde su već uspeli da isključe struju u celoj republici na 48 sati.

Saudijska Arabija je ujedinila svoje plaćenike u Rijadu kako bi sastavila delegaciju spremnu za novu rundu pregovora koju je organizovao direktor za politiku NATO-a, Džefri Feltman.

Saudijci nisu pozvali predstavnike Al Kaide niti ISIS-a, već samo vehabističke grupe koje sa njima sarađuju poput Džeš al Islama i Arar al Šama. Dakle, u teoriji „terorističke grupe“ ne postoje na spisku konferencije Saveta bezbednosti UN, iako se u praksi te grupe bore na strani Al Kaide ili ISIS-a.

Kao i pre ruske intervencije, učesnici su se dogovorili o „političkom rešenju“ koje će početi sa abdikacijom demokratski izabranog predsednika Bašara el Asada i deljenjem vlasti među njima. Dakle, iako se ne nadaju vojnoj pobedi, oni se još uvek nadaju da će se Sirija predati.

Pošto predstavnik sirijskih Kurda nije pozvban na konferenciju, može se zaključiti da Saudijska Arabija razmatra projekat pseudo-Kurdistana kao zasebnu tvorevinu nakon rasparčavanja Sirije. Treba napomenuti da je YPG sklopio savez sa Sirijskim demokratskim savetom kako bi izgledalo kao da su u savezu sa Kurdima Selaha Muslima i sunitima, iako se u realnosti bore jedni protiv drugih.

U svakom slučaju, ne postoji sumnja da Rijad podržava napore Turske u stvaranju pseudo-Kurdistana kao teritorije za progon Kurda. Sada je već potvrđeno da je Saudijska Arabija poslala neophodnu logistiku Turskoj za obaranje ruskog aviona Su-24.

Na kraju, Katar se pretvara da nije umešan u rat još od abdikacije emira Hamada pre dve godine. No, dokazi o podržavanju tajnih operacija se ipak nakupljaju, a većina njih je uperena ka Moskvi, a ne ka Damasku. Katarski ministar odbrane je krajem septembra u Ukrajini kupio sofisticiranePechora-2D PVO projektile koje džihadisti mogu da koriste protiv ruskih snaga.

On je čak nedavno i organizovao operaciju pod lažnom zastavom usmerenu protiv Rusije. Krajem oktobra je u Ukrajini kupio 2.000 OFAB 250-270 ruskih kasetnih bombi i podelio ih u decembru u kampu sirijske vojske kako bi optužio rusku vojsku da naoružava Asadove snage. Uprkos priloženim dokazima, UN nisu reagovale.

Ruske snage bombarduju džihadiste još od 30. septembra. One planiraju to da čine do 6. januara. Njihovo delovanje je uglavnom usmereno na uništavanje bunkera koje su napravile ove oružane grupe i njihovih logističkih mreža.

Sirijska vojska i njeni saveznici se pripremaju na ozbiljnu operaciju početkom 2016. godine. Cilj je da se prouzrokuje ustanak stanovništva pod komandom džihadista i da se gotovo istovremeno zauzmu svi gradovi u državi s mogućim izuzetkom Palmire, tako da plaćenici završe u pustinji.

rusija specijaci vojska prezivljavanje suma

Ruska vojska je 21. i 22. novembra u Mediteranu održala vežbe zajedno sa Sirijom. Kao rezultat toga, aerodromi u Bejrutu (Liban) i Larnaki (Kipar) su bili privremeno zatvoreni. Ispaljivanje ruskih projektila na položaje ISIS-a 23. i 24. novembra je takođe uticalo i na zatvaranje aerodroma u Erbilu i Sulajmaniji (Irak). Ruska podmornica Rostov-on-Don je takođe pucala na položaje ISIS-a iz Mediterana.

Rusija pored avio baze u Hmejimu blizu Latakije kontroliše i avio bazu sirijske vojske u Damasku, a priča se da gradi i novu bazu u Al Šajratu blizu Homsa. Postoje čak i priče da ruski oficiri istražuju mogućnost formiranja četvrte baze na severoistoku Sirije koja bi bila blizu Turske i Iraka.

Treba napomenuti da je i iranska podmornica stigla u luku Tartus.

Hezbolah, koji je pokazao svoje sposobnosti prilikom spašavanja ruskog pilota od boraca koje je okupila turska vojska, sada priprema ustanak Šiita.

Sirijska vlada je sklopila sporazum sa džihadistima u Homsu koji su konačno pristali da se pridruže ili da odu. Ujedinjene nacije su evakuisale oblast, tako da su danas Damask, Homs, Hama, Latakija i Dejr Ezor potpuno bezbedni. Alepo, Idlib i Al Raka tek treba da budu oslobođeni.

Iako zapadni mediji tvrde drugačije, Rusija ne namerava da dopusti da Francuska, Izrael i Velika Britanija formiraju svoj pseudo-Kurdistan na severu Sirije.

Zasad samo vlada zatišje pred buru.

(Webtribune.rs)

Share this post: