ŽENE, PAŽNJA! RAK DOJKE I HEMIKALIJE U KOZMETICI SU POVEZANI

Hemija koja se široko koristi kao zaštitno sredstvo u kozmetici, hrani, prehrambenim proizvodima i farmaciji pronadjena je u uzorcima tkiva kod 40 žena sa rakom dojke.

 

Broj studija od 1998.godine je povećao zabrinutost oko potencijalne uloge ovih parabenasa u raku dojke koji poseduju svojstva oestrogenika.

Oestrogenik zna da igra glavnu ulogu u razvoju, rastu i napredovanju raka dojke.

Parabens je hemijska komponenta koja je pronađena u svakodnevnim kozmetičkim proizvodima, uključujući kreme, šminku, penu za brijanje, losione za sunčanje i paste za zube.

Takođe se mogu naći u brojnim brendovima dezodaransa za pazuh. Međutim, uzročno – posledična veza nikada nije nađena između njih i raka dojke.

Prisutni su u prerađenom mesu, kao kobasice, pite, peciva, zajedno sa drugim slanim grickalicama.

Istraživački tim sa univerziteta Reding je uzeo uzorke sa 40 žena. Uzorke su uzimali u periodu između 2005.godine i 2008.godine, od kada im se pojavio rak dojke.  Na kraju je prikupljeno 160 uzoraka jer je uzeto po 4 iz svake žene.

Pronašli su 99% uzoraka gde je tkivo je sadržalo barem jednu hemijsku komponentu parabensa, a u 60% je imalo pet hemijskih komponenti.

„Naša studija izgleda potvrđuje stav da ne postoji jednostavan uzrok i efekat, u vezi između parabensa u proizvodima koji se koriste ispod pazuha i raka dojke“, dodaje profesor.

Zanimljivo je i otkriće kod žena koje nikada nisu koristile dezodoranse za pazuh da imaju u nalazima prisustvo parabensa. Dolazimo do pitanja: odakle dolaze ove hemikalije?

Činjenica da je parabens detektovan u većini uzoraka tkiva dojke, ne opravdava dalju istragu.

Odgovarajući na ova istraživanja, klinički stručnjak u zaštiti protiv raka dojke odgovara: „Rasprava o povezanosti raka dojke i parabensa nije nova, a ovaj izveštaj bi trebalo da služi kao potreba za daljim istraživanjima“.

Trenutno ne postoje jasni dokazi da je upotreba proizvoda koje sadrže parabans direktno povezana sa razvojem raka dojke.

Tri glavna uzroka raka dojke su starost žene, ženski pol i porodična istorija. Naravno da postoji niz faktora koji mogu neznatno da povećaju rizik osobe u razvoju raka dojke.

Važno je da ljudi imaju pristup informacijama po ovom pitanju i o faktorima rizika za rak dojke, tako da samim tim mogu da donose informisane izbore načina života.

 

Kako da uočite parabense

Parabensi su hemijsko jedinjenje od par-hidroksibenzoeve kiseline. Najčešće se koristi u kozmetici da bi produžili svoj vek trajanja ili da zaštite proizvod od rasta mikroba.

Najčešći parabensi koji se koriste u kozmetičkim proizvodima su methilparaben, propilparaben i butilparaben.

Ređe vrste uključuju i benzilparaben i sobutilparaben.

Ovi sastojci moraju biti odštampani na etiketi.

Parabens se takođe koristi u lekovima i aditivima hrani.

Prirodno se javlja u nekim namirnicama, kao što su borovnice.

U parabensu je otkriveno postojanje estrogena, međutim to je na niskom nivou, više se proizvede prirodnog estrogena u organizmu.

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: