EP: Srbija osvojila bronzanu medalju!

Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je Bugarsku u Kopenhagenu u meču za treće mesto sa 3:0 (25:22, 32:30, 27:25), i osvojila deseto odličje na kontinentalnim šampionatima u istoriji, a osmo na poslednjih deset turnira!

Izabranici Igora Kolakovića su prva dva seta slabije počeli ali su pravili preokrete, drugi je dobijen posle dramatične borbe, u kojoj je i Bugarska imala dve set lopte, a u trećem je opuštanje skupo moglo da košta “orlove”, ali su se uozbiljili i uspešno priveli meč kraju.

Izabranici selektora Igora Kolakovića su pružili maksimum u polufinalu protiv Rusije, pokazali da mogu da pariraju „zbornaji“, ali za nešto više od časnog poraza i neizvesnosti do kraja trećeg seta protiv favorita turnira, bilo je neophodno iskustvo.

Rival „orlova“ u borbi za bronzu i deseto odličje na Evropskim prvenstvima je reprezentacija Bugarske, koja je od Italije poražena sa 3:1. Kao i u meču protiv Rusije, slabije je otvoren meč i Bugari su sa 8:5 otišli na pauzu, ali je ekipa predvođena Atanasijevićem, uz poboljšan blok i poen Nikića, došla do 14:14, kada su rivali uzeli tajm-aut. Počeli su i oni da greše, i posle treće servis greške, Srbija je sa 16:15 otišla na drugi tehnički tajm-aut.

Imali su izabranici Igora Kolakovića potom i 21:18, uz sjajan servis Bugarska je stigla do 22:22, kada je Kovačević prvo doneo važan poen, a zatim i set loptu iz asa. Novim nezgodnim servisom naterao je rivale da loše organizuju napad, a Atanasijević je preko trojnog bloka okončao set.

Nastavak je doneo ustaljeni scenario – slabiji početak i dostizanje prednosti rivala, koja je prestignuta i uz raspoloženog Kovačevića sa šest poena u drugom setu, Srbija je sa 16:14 otišla na kraći odmor. Bugari su stigli i razliku od tri poena, a uz blok Lisinca i jedno zakucavanje Atanasijevića, poveli smo sa 23:22.

Nisu iskorišćene dve set lopte, Podraščanin je imao idealnu priliku da poentira, ali je posle tajm-auta ispravio grešku. Ipak, Bugari su izjednačili i došli do set lopte, a Atanasijević je sprečio izjednačenje, iznudivši blok-aut. Poslao je Sokolov potom loptu u aut za četvrtu set loptu, ali ni ona nije iskorišćena. Tek na 31:30, Atanasijević je sjajnu igru u drugom setu krunisao poenom za 2:0.

Psihološki aspekat doneo je sjajan start i „orlovi“ su poveli sa 14:10, ali su se opustili, što je Bugarska kaznila serijom od 7:1 za preokret. Reagovao je i Kolaković tek posle toga, uz kritiku igračima za razigravanje rivala greškama, a Bugarska je potom povela sa 21:19.

Vezala je Srbija tri poena i vratila prednost, pa je i protivnicima bio potreban predah. Kovačević i Petrić su doveli ekipu nadomak trijumfa, a iskorišćena je četvrta meč lopta, za uspešan kraj turnira.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Aleksandar Atanasijević sa 20 poena, Nikola Kovačević imao je 17, a Marko Podraščanin, Miloš Nikić i Srećko Lisinac po sedam.

Srbija je na ovom šampionatu branila titulu, a Evropa će dobiti novog prvaka posle finalnog meča Italija – Rusija, koji počinje u 18 časova.

(Blic)

Share this post: