Šangaj: Novak Đoković – Žo-Vilfred Conga 2:0 (6:2, 7:5)

Nole u finalu

Najbolji srpski teniser je u polufinalu turnira Masters serije u Šangaju savladao Žo-Vilfreda Congu sa 6:2, 7:5, pa će titulu braniti ili protiv Rafaela Nadala ili protiv njegovog rivala u polufinalu, Huana Martina del Potra.

Susret je krenuo Novakovim servisima ali i dvema greškama. Uz njih je Francuz stigao do 15:30, ne i dalje od toga u tom gemu jer je Đoković bekhend paralelama vratio prednost, a onda i poveo sa 1:0. Bekhend, međutim, nije služio Congu.

U njegovom servis-gemu dva tako izvedena voleja nisu bila ništa posebno, bar ne za nadmetanje na vrhunskom nivou, pa je Đoković to iskoristio da ugrabi prednost koju nije ispustio: ostavivši rivala na „nuli“ napravio je brejk.

Od pomenutih 15:30 u prvom gemu, Nole je osvojio 11 poena u nizu, a to mu je donelo velikih 3:0. Bio je to savršen uvod za ovo polufinale, koje je moglo da bude rešeno da je Đoković iskoristio bekhend priliku za brejk kojim bi došao do četiri gema prednosti. Nije uspeo, a Conga je baš tada počeo da se budi.

Spasio se ne samo u toj situaciji, već je osvojio i svoj servis-gem, a onda u narednom napravio brejk, igrajući vrlo riskantno. Pa opet, Đoković nije ustuknuo kada je semafor pokazao da je „samo“ 3:2 za njega.

Iznova je „na nuli“ ostavio suparnika, i to kada je baš on servirao, pa je vratio dva gema prednosti, a Žo-Vilfreda potpuno uzdrmao. Uz 14 grešaka francuskog tenisera (naspram četiri Novakove), drugi igrač sveta je novim, trećim brejkom i to protiv prilično dobrog servera, osvojio prvi set sa ubedljivih 6:2.

Drugi set se isprva odvijao vrlo ujednačeno, jer je Conga podigao nivo svoje igre, a čestim izlascima na mrežu odjednom je počeo da pravi probleme svom rivalu. Radio je to i kada je Đoković stigao do brejk lopte (pri vođstvu srpskog tenisera od 2:1), a kada je pri 16. istrčavanju napred izbegao svoju desetu grešku, i osvojio poen, došlo je do poravnanja na 2:2.

Nedugo zatim Congino odsustvo koncentracije dostiglo je vrhunac. Ako je i znao šta želi da uradi na Noletov servise, kod svojih je prilično „lutao“. U jednom trenutku je pogrešio prilikom odabira mesta odakle će servirati, pomešavši strane, a minut, dva kasnije je posle male Đokovićeve bravure na mreži (i pomoći sajle) dopustio brejk kojim je Novak poveo sa 4:2.

Činilo se da će uslediti rutinska završnica, ali su se sudije pobrinule da ne bude tako. Conga je došao do dve uzastopne brejk šanse, prvu nije iskoristio, a u drugoj je prilično traljavim udarcem poslao loptu tako da se činilo da ona izlazi izvan igrališta. Novak je stao, loptica je odskočila malo ispred njega, on nije reagovao a linijski sudija je uzviknuo „Aut!“.

Izgledalo je da je to više nego dovoljno za izjednačenje na 40:40, ali je Conga zatražio pregled snimka i – bio u pravu, jer je loptica zakačila liniju. Poen je dodeljen Francuzu, a Đoković se prilično burno obratio sudiji, pitajući se zašto mu po drugi put na ovom meču, u sličnoj situaciji, „oduzima poen“. Objašnjenje je glasilo: „Linijski sudija se oglasio tek kada je loptica prošla pokraj tebe“.

Conga je tako stigao do brejka, a Novak nastavio da negoduje i tokom predaha i na početku narednog gema. Ali, videlo se posle 40:0 za Francuza, koji je potom osvojio taj, osmi gem drugog seta, da se Đoković primirio. I to savršeno naglo: zaigrao je odlično i bio konstantna pretnja po rivala.

Čak i kada se Conga izvlačio iz situacija poput 0:30 na semaforu, pritisak je stalno bio prebacivan na njegovu stranu mreže. A Francuz ga nije izdržao. Greškom koju je napravio prilikom jednog istrčavanja, Žo-Vilfred omogućio rivalu prvu meč loptu, a iako je nju spasio, drugu nije – pa je Đoković prošao u finale.

Emotivan, kakav je bio sve vreme od svađe sa sudije, uz strahovit urlik proslavio je novi uspeh i novu priliku da podigne trofej.

(Blic)

 

Share this post: