Žreb: Izvučene grupe za Svetsko prvenstvo u Brazilu

U brazilskom gradiću Košta de Sauipe održan je žreb za predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će otvoriti Brazil i Hrvatska, pored kojih su u A grupi još Kamerun i Meksiko. Najzanimljivije bi trebalo da bude u grupi D gde su tri bivša prvaka sveta – Urugvaj, Italija, ali i Engleska, dok Kostarika nije imala sreće.

Svetsko prvenstvo održaće se od 12. juna do 13. jula u Brazilu, i biće 20. Mundijal po redu. Brazil će posle 1950. godine ponovo biti domaćin, a izabran je za organizaciju 2007. godine, pa će ovo biti prvi šampionat u Južnoj Americi posle 1978. godine, kada je Argentina ugostila najbolje ekipe sveta.

Igraće se u 12 gradova, 32 selekcije će se nadmetati za Zlatnu boginju, i odigraće se 64 utakmice. Španija brani titulu osvojenu 2010. godine pobedom nad Holandijom u finalu, sa kojom je zajedno u grupi B, a kuriozitet je da su titule u Južnoj Americi do sada osvajale samo ekipe sa ovog kontinenta.

Grupa D je najjača, pošto je žrebom odlučeno da Urugvaj, Engleska, Italija i Kostarika biti u „grupi smrti“. Jedini debitant u narednog leta na Mundijalu biće Bosna i Hercegovina, koja će igrati protiv Argentine, Irana i Nigerije u grupi F.

Uzbudljivo će biti u G grupi gde su Nemačka, Portugalija, Gana i SAD, dok su najbolje prošli Kolumbija, Grčka, Obala Slonovače i Japan koji su u grupi C.

Brazil je nauspešniji sa pet titula, Italija ima četiri, Nemačka tri, Argentina i Urugvaj po dve, a Francuska, Engleska i Španija po jednu.

Grupe za Svetsko prvenstvo u Brazilu:

Grupa A: Brazil, Hrvatska, Kamerun, Meksiko.
Grupa B: Španija, Holandija, Čile, Australija.
Grupa C: Kolumbija, Grčka, Obala Slonovače, Japan.
Grupa D: Urugvaj, Engleska, Kostarika, Italija.
Grupa E:
Švajcarska, Ekvador, Francuska, Honduras.
Grupa F:
Argentina, Bosna i Hercegovina, Iran, Nigerija.
Grupa G:
Nemačka, Portugalija, Gana, SAD.
Grupa H:
Belgija, Alžir, Rusija, Južna Koreja.

(Blic)

Share this post: