Beogradski advokati u štrajku zbog poreza

sudnica

Beogradski advokati danas će ponovo obustaviti rad do konačnog ispunjenja njihovih zahteva da se paušalni poreski nameti vrate na visinu od 2013. godine.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić je precizirao da je tu odluku doneo Upravni odbor AKB. To znači da beogradski advokati neće dolaziti na sudjenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca, niti će obavljati druge poslove.

Advokati će obavljati samo poslove koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova

Naime, Advokati koji paušalno plaćaju porez nezadovoljni su višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto. Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu.

Prema rečima Šoškića, advokati neće raditi iako je za iduću sedmicu bio planiran nastavak rada šestočlane komisije koja je formirana letos kada je obustavljen 15-dnevni štrajk advokature, jer je advokatima stalo da se taj problem reši, a ne da se odugovlači u nedogled.

Advokatura u glavnom gradu štrajkovala je 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula kada je su se ministar pravde i bivši ministar finansija Nikola Selaković i Lazar Krstić dogovorili sa predstavnicima Advokatske komore Beograda da se prekine štrajk kao i da se oformi komisija koja će do septembra definisati rešenja za izlazak iz te situacije.

Međutim ubrzo po tom dogovoru Krstić je podneo ostavku, a ljudi koji su bili zaduženi za rešavanje problema otišli su sa njim, tako da se problemi advokata nisu rešeni.

Šoškić je juče na konferenciji za novinare naveo još jedan razlog nezadovoljstva advokature.

To je odredba u Zakonu o javnom beležništvu i Zaklonu o prometu nepokretnostima kojom su javni beležnici jedini ovlašćeni za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, što je u suprotnosti sa članom 67. Ustava Srbije.

Advokati su zato prekjuče podneli inicijativu Ustvanom sudu Srbije radi utvrđivanja neustavnosti i nezakonitosti tih odredbi.

Prema stavu beogradske advokature, zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti , predstavlja vid pružanja pravne pomoći, a koju prema Ustavu pruža advokatura, dok su notari ovlašćeni za pružanje usluga što, kako tvrde, nije pravna pomoć.

To izaziva nezadovoljstvo advokata, jer ima reperkusije i na materijalno stanje advokature koja je već u teškoj situaciji zbog pomenutih poreskih nameta, rekao je Šoškić.

Advokati iz cele Srbije pridružili su se krajem juna beogradskim advokatima štrajkom od svega tri dana sa istim zahtevom – da se stave van snage nova poreska rešenja za paušalno plaćanje poreza u advokaturi koja su uvedena Uredbom ministarstva finansija, odnosno da se poreske obaveze vrate na stanje iz prošle godine.

Ministarstvo poziva advokate da ne stupaju u štrajk

Ministarstvo pravde pozvalo je beogradske advokate da danas ne stupaju u štrajk, kako ne bi doveli do narušavanja rada pravosuđa, čega bi posledici trpeli i sami advokati i građani Srbije.

Ministarstvo pravde je sinoć saopštilo da se državni sekretar u tom ministarstvu Biljana Pavlović sastala sa predsednikom Advokatske komore Beograda Slobodanom Šoškićem, i da je na tom sastanku bila postignuta saglasnost da advokati u Beogradu ne stupaju u najavljivani štrajk.

Bilo je dogovoreno i da se tokom naredne nedelje nastavi rad radne grupe, zalaganjem sve tri strane – predstavnika advokature, Ministarstva finansija i Ministarstva pravde – kako bi se pronašlo održivo rešenje.

Radna grupa je, naime, formirana polovinom jula ove godine na predlog ministra pravde u cilju pronalaženja zajedničkog rešenja za obračunavanje paušalnog poreza advokata, a čine je tri predstavnika advokature, dva iz Ministarstva finansija i jedan predstavnik iz Ministarstva pravde.

„I pored današnjeg obećanja da neće stupiti u štrajk, beogradski advokati ponovo su odlučili da od sutra ne rade i time prekršili postignut dogovor i doveli u pitanje buduće pregovore i rad radne grupe. Ne želeći da iskažu dobru volju za pronalaženje rešenja konstruktivnim dijalogom, beogradski advokati narušili su i položaj ostalih advokata u Srbiji, koji se za takav dijalog zalažu“, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministarstvo pravde ističe da je otvoreno za saradnju i da podržava dalji dijalog u okviru radne grupe, jer se do trajnog i kvalitetnog rešenja može doći samo putem razgovora.

(Tanjug)

Share this post: