Čanak: Uvođenje sankcija Rusiji katastrofa za nas

canak

Lider LSV Nenad Čanak smatra da je ideja da Srbija bilo kome uvodi bilo kakve sankcije luksuz koji sebi ne može da dozvoli, i da se moramo čuvati da ne budemo uvučeni u novi hladni rat.

On je rekao i da bi uvođenje sankcija Rusiji bilo katastrofalno za našu ionako veoma slabu privredu.

„U ovom trenutku je za Srbiju najvažnije da izbegne da bude uvučena u novi hladni rat, koji bi mogao da ostavi i nepopravljive ekonomske posledice na zemlju“, rekao je Čanak za Politiku.

Na pitanje da li se vlada premijera Aleksandra Vučića dobro snalazi u tako osetljivoj političkoj situaciji, on navodi da je za njega „potpuna tajna“ kako je diplomatija Srbije uspela da Ukrajina ne insistira na prekidu odnosa Srbije i Rusije, a istovremeno da prepozna zalaganje za teritorijalni integritet Ukrajine.

„Ja to vidim kao jednu dobru ekvidistancu od uplitanja u konflikt u kome Srbija može samo da izgubi“, istakao je Čanak.

On uzajamno uvodjenje sankcija EU i Rusije vidi kao početak hladnog rata za 21. vek i ističe da je jedino razumno „ne igrati se političkih igara kao da je Srbija neka supersila, nego gledati kako da zemlja i ljudi u njoj prežive“.

„Setite se stare afričke poslovice – kada se slonovi tuku, strada trava, kad slonovi vode ljubav, opet strada trava. Pa, Srbija je ta trava o kojoj se govori“, primetio je Čanak.

Prema njegovim rečima, ako bi se Srbija ovog trenutka bezrezervno stavila na bilo koju stranu u ovom sukobu, „mi bismo došli u poziciju da ona u najkraćem roku bankrotira kao država“.

„I upravo zbog toga, sa jedne strane, nema drugog odgovora nego insistirati na teritorijalnom integritetu Ukrajine. Sa druge strane, uvodjenje sankcija Rusiji, s obzirom na energetsku zavisnost i pitanje izvoza u Rusiju, bilo bi katastrofalno za našu ionako veoma slabu privredu“, zaključio je Čanak.

(Politika,Tabnjug,B92)

Share this post: