Dačić: Očekujem jači pritisak EU da Srbija uvede sankcije Rusiji

Ministar

Očekujem sve jači pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kako se sukob u Ukrajini bude zaoštravao, ocenjuje u izjavi za Danas Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Srbije kaže da će se odnos Evropske unije prema stavu Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji menjati u skladu sa intenzitetom sukoba u Ukrajini, odnosno zaoštravanja sukoba na relaciji EU – Rusija.

S obzirom na vrlo oštar stav novoimenovane visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, aktuelne šefice diplomatije Italije Federike Mogerini prema Rusiji, Ivica Dačić ističe da očekuje veći pritisak na Srbiju u pogledu promene spoljne politike prema ukrajinskoj krizi.

„Zavisno od razvoja situacije u Ukrajini, tako će se formirati i stav EU“, smatra Dačić.

On je dodao da, u načelu, zbog imenovanja nove visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, ne očekuje promenu odnosa prema Srbiji kakav je imala Ketrin Ešton.

[adsenseyu5]

„Očekujem međusobno poverenje, razumevanje i partnerstvo“, kaže šef srpske diplomatije.

Naslednica Ketrin Ešton je, međutim, samo dan nakon imenovanja na novu funkciju, izjavila da Rusija više nije partner EU. Ona je istakla i da predsednik Rusije Vladimir Putin ne radi u interesu sopstvenih građana, oštro osuđujući „rusku agresiju na Ukrajinu“. Najavila je pooštravanje sankcija EU prema Rusiji već za kraj ove nedelje.

„Komisija će raditi na jačanju paketa sankcija protiv Rusije zbog vojne invazije u Ukrajini, i to u četiri sektora, uključujući odbranu i finansije“, rekla je Mogerini.

Italijanska ministarska spoljnih poslova Federika Mogerini boravila je krajem juna u Beogradu.

Ona je tada izrazila očekivanje da će Srbija u narednom periodu povećati nivo usaglašenosti spoljne politike sa EU.

Mediji su, međutim, spekulisali da je Mogerini došla sa jasnim i tvrdim stavom o neophodnosti uvođenja sankciji Rusiji. Tražila je da Srbija jasno osudi politiku Rusije prema Ukrajini i da odustane od izgradnje Južnog toka.

(Danas)

[adsenseyu1]

Share this post: