Del Ponte: I Vilijamson veruje da je bilo trgovine organima

karla del ponte

Karla del Ponte izrazila je žaljenje što Vilijamsonov tim nije pronašao dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv odgovornih za trgovinu organima na Kosovu.

„Znate, to je šteta, ali nisam iznenađena, jer je mnogo teže da se obavi adekvatna istraga posle toliko mnogo godina od onoga što se dogodilo“, rekla je Karla del Ponte u telefonskoj izjavi Tanjugu i objasnila da ni istražitelji suda u Hagu nisu mogli da pronađu dokaze „jer niko nije hteo da im pomogne“.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala je izrazila nadu da će u budućnosti ipak biti pronađeno dovoljno dokaza da se podigne optužnica za trgovinu organima.

Del Ponteova je, pak, istakla činjenicu koju je tužilac Vilijamson izneo na pres konferenciji u Briselu da on lično veruje da je bilo trgovine organima.

Ona je iznela dokaze za trgovinu organima na Kosovu u svojoj knjizi „Lov“ 2008. godine.

[adsenseyu5]

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je potom otvorilo slučaj „Žuta kuća“ posle objavljivanja njene knjige.

Saopštavajući rezultate trogodišnje istrage, Vilijamson je danas rekao da još nije nađeno dovoljno dokaza da su kidnapovanim licima na Kosovu 1999. godine nasilno vađeni organi, ali da postoje dokazi o umešanosti vrha OVK u etničko čišćenje.

„To što zasad nema dokaza za uzimanje organa, ne znači da ih neće biti“, ukazao je Vilijamson i dodao da će se istraga nastaviti.

Porodice žrtava kažu da su nezadovoljne izveštajem i traže optužnice.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević kaže da je izveštaj glavnog tužioca Euleksa satisfakcija za žrtve i veliki doprinos međunarodnoj pravdi. On je dodao da je Vilijamsonov tim „stavio krunu“ na dugogodišnji posao koji je započelo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine na osnovu navoda iz knjige bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je izveštaj specijalnog tužioca Euleksa Klinta Vilijamsona objektivan i da predstavlja korak napred ka ostvarenju međunarodne pravde.

Vlada u Prištini je saopštila da će nastaviti saradnju sa specijalnim timom sve do kraja istrage.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: