Digitalizacija gasi lokalne tv stanice

antena

Iako digitalizacija donosi pregršt prednosti za građanstvo, pa i za velike emitere, nakon konačnog gašenja analognog signala, iz etra bi mogla da nestane većina lokalnih televizijskih stanica. Razloga za zabrinutost njihovih vlasnika ima više.

Prelazak na digitalno emitovanje je samo po sebi veliko ulaganje, a još uvek se ne zna koliko će lokalne i regionalne televizije plaćati zakup signala u digitalnom etru.

Ako je po nezvaničnim informacijama, takozvanu digitalnu dividendu od pet hiljada evra mesečno, gotovo nijedna manja televizija neće moći da plati.

Sadašnje dozvole Republičke radiodifuzne agencije lokalnim televizijskim stanicama omogućuju pokrivenost određene teritorije, ali kad se pređe na digitalno emitovanje, to neće značiti ništa.

Dakle, ako lokalne televizije budu htele da opstanu, moraće da se udruže i emituju program na jednom zajedničkom kanalu, deleći vreme u toku 24 časa.

Ako se ne udruže u etru, lokalnim televizijskim stanicama ostaće mogućnost da budu na kablovskim mrežama.

Međutim, to će im svakako smanjiti broj oglašavača, koji sigurno neće biti podjednako voljni da se reklamiraju na kablovskoj televiziji koju koristi samo 30-ak odsto građana.

(RTV)

Share this post: