Ikea kupila tri lokacije u Srbiji

ikea04

Švedska Ikea već je kupila tri lokacije za gradnju distributivnih centara u Srbiji, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić.

Ljajić je za RTS kazao da je ta kompanija trenutno u fazi pribavljanja dozvola.

On, međutim, nije mogao da precizira kada će Ikea početi da radi u Srbiji.

Na pitanje da li će potrošači u Srbiji imati štetu od toga što će osim Deleza na našem tržištu poslovati još samo jedan veliki trgovac, hrvatski Agrokor, Ljajić je rekao da ne očekuje kartelizaciju ta dva trgovinska snabdevača i rast cena hrane.

On je ukazao da to može da ima uticaja na proizvođače hrane da usled veće konkurencije obore cene.

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da su sankcije SAD i EU prema Rusiji zbog krize u Ukrajini šansa za Srbiju da poveća izvoz sa sadašnjih 172 miliona dolara na oko 300 miliona dolara do kraja godine.

On je, takođe, ocenio da bi bilo bolje da se smire političke tenzije Istoka i Zapada i međusobni rat sankcijama reši na miran način.

Srbija je 1911. izvozila oko 40.000 tona suvih šljiva, a prošle godine jedva oko 10.000 tona, iako smo drugi svetski proizvođač šljiva, podsetio je Ljajić, objšnjavajući da je naš današnji problem kvantitet i kvalitet u proizvodnji hrane koji treba da obezbedimo da bi bili značajniji izvoznici u svetskim okvirima.

Govoreći o stanju turizma u Srbiji, Ljajić je rekao da je ove godine zabeležen pad noćenja domaćih turista zbog poplava, ali je prihod od turizma do sada veći za 13 odsto nego u istom periodu prošle godine, a zabeležena je i veća poseta stranih turista.

Ljajić očekuje će prihod od turizma do kraja godine biti oko 1,3 milijardi dolara.

(Tanjug)

Share this post: