Ivan Mrkić: Sankcijama Rusiji, efikasno bismo sankcionisali sami sebe

mrkic 660

Pitanje odnosa prema EU i Moskvi ne sme se formulisati kao: ili-ili. Nema insistiranja na tome da se pridružimo merama Zapada – kaže u razgovoru za „Novosti“ Ivan Mrkić, savetnik predsednika Republike i doskorašnji šef diplomatije.

* Ako uporedimo posledice koje bi proizašle iz pridruživanja sankcijama i negativne efekte otpora prema zahtevima EU, čiji deo želimo da postanemo, šta kaže proračun – na kojoj strani je minus veći?

– Ne bih se bavio posledicama hipotetičnih „kobnih“ odluka. Pitanje odnosa prema EU i Rusiji ne bi ni smelo da se formuliše kao „ili-ili“. Dakle, nastavljamo saradnju sa Rusijom i pojačavamo brzinu pregovaranja sa EU čijem članstvu težimo, što smo svojevoljno izabrali kao prioritet. Naša zemlja je bila pod dugim i nepravednim sankcijama. Narod je trpeo, a ne politička elita. Da li bi sada bilo ljudski da mi nekome zavodimo sankcije?

* Moskva je procenila da može da se suoči sa problemima koje joj donose kaznene mere. Zbog čega, onda, toliko insistiranje da i Srbija u njima učestvuje?

– Nisam osetio ništa približno. „Insistiranje“ nije obeležilo bilo koji razgovor našeg predsednika Tomislava Nikolića sa stranim zvaničnicima. Moje iskustvo je isto, a srećem se dnevno sa mnoštvom ambasadora i predstavnika EU. Tokom posete pomoćnika državnog sekretara SAD, gđe Viktorije Nuland nijednom rečju tako nešto nije traženo. Naprotiv, izraženo je puno razumevanje za naše prijateljstvo i specijalne veze sa Rusijom. Bilo je bezbroj spekulacija u medijima da je Federika Mogerini, ministarska inostranih poslova Italije i aktuelni predsedajući EU, došla da nas „uceni“, a ništa slično se nije desilo.

Istina je da je iznela očekivanja da će Srbija u nastupajućim mesecima i godinama biti u stanju da se češće pridružuje spoljnopolitičkim stavovima EU. To je normalno i činićemo sve da budemo u mogućnosti da podržimo našu buduću evropsku porodicu. Ali, opet, i samo, posle podrobnog procenjivanja u čemu su naši vitalni interesi. Nekada ćemo žrtvovati parcijalne interese u ime solidarnosti sa prijateljima u EU, ali nikako ne smemo dozvoliti da pogrešnim odlukama gubimo sve, i naše osnovne principe.

* Hoće li, ipak, pritisci ići do tačke kada ćemo morati da presečemo: EU ili Rusija?

– Nema „presecanja“. Nastojaćemo da učinimo sve da usklađujemo stavove sa EU. Iskreno se nadamo da će Ukrajina i Rusija, dve bratske, slovenske zemlje da iznađu rešenje mirnim putem i učine sve kaznene mere suvišnim.

(Novosti)

Share this post: