Nezapamćeno nevreme koje je zahvatilo Srbiju usmrtilo dvoje ljudi!

Prva žrtva strašne oluje je Svetislav Kocić iz Gadžinog Hana, koji je nastradao preksinoć, kad se na njega srušila pomoćna zgrada. Nesrećni Svetislav izašao je iz kuće kako bi umirio svog psa koji je lajao, nakon čega je nastradao.

Nesreća

Zatrpan gredama

– Iz kuće je izašao da bi umirio našeg psa Džonija, koji nije prestajao da laje. Nije prošlo ni pet minuta, a između praska gromova i zavijanja vetra začula sam tutnjavu i rušenje. Istrčala sam pred kuću i videla da nam je pomoćni objekat sravnjen sa zemljom. Svetu sam videla tek kad sam prišla. Preko njega se srušila čitava zgrada, zatrpale su ga grede i krov.

Nekako sam rukom dosegla do njega dok je još davao znake života, pa sam odmah pozvala Hitnu pomoć i policiju. Nisu mogli da ga izvuku dok motornom testerom nisu presekli grede i raščistili crep – kaže Vera Kocić i dodaje da je sve bilo uzalud, jer je njen suprug brzo preminuo.

– Nastradao je na pravdi boga dok je milovao kera, kog je uznemirila oluja – sa suzama u očima priča Vera i dodaje da pas nema povrede. 

– Satima posle nesreće stajao je pored ruševina na mestu na kojem je Stanislav poginuo i povremeno tiho zavijao – kaže Vera.

Neutešni muž... BožidarNeutešni muž… Božidar

Katarina Marinković (41) iz valjevskog sela Balinović druga je žrtva jakog nevremena koje je u nedelju po podne zahvatilo Srbiju. Nesrećnu ženu odnela je jaka bujica u planinskom potoku dok je pokušavala da iz vode izvadi crevo kojim su navodnjavali baštu. Nakon višečasovne potrage, u valjevskom selu Paklje, u reci Jablanici, pronađeno je telo nesrećne žene. Kako saznajemo, uviđaj je obavljen posle nekoliko sati, jer zbog kiše koja je padala nije bilo moguće prići mestu na kome je pronađeno Katarinino telo.

Muž nastradale Katarine Božidar Marinković (48) kaže da je pre dva dana oko 16 časova krenula do potoka da izvadi crevo kojim su uzimali vodu.

Nije bilo pomoći

– Posle pola sata moja majka je na tom mestu našla njene papuče, ali Katarine nigde nije bilo. Deca su me zvala, došli su vatrogasci i policija, ali nije bilo pomoći – kroz suze priča Božidar.

 

U Obrenovcu su morali da intervenišu i vatrogasci, jer je zbog udara groma izbilo nekoliko manjih požara, a Ivica Davidović iz naselja Braće Jugović u Obrenovcu kaže da je voda skoro pola metra ušla u kuće.

– Jedva smo uspeli nešto da prosušimo i opet je sve pod vodom. Ove daske sam kupio za renoviranje kuće, ali sad mogu da se bace – kaže Davidović, koji još uvek otplaćuje kredit za kuću koja mu je potpuno poplavljena.Milica Lazarević iz naselja Viraga kaže da je problem to što je u naselju mnogo zgrada i kuća priključeno na jednu kanalizaciju:

– Kad je pala kiša voda je počela da izlazi iz svih šahtova – kao gejziri. Po dvorištu nam se izlivaju fekalije i niko neće ništa da preduzme.

Niš ostao bez struje

– zbog jake oluje Niš i još neki delovi grada ostali su bez struje
– vatrogasne ekipe u Beogradu nekoliko puta su intervenisale i ispumpavale vodu
– promenu vremena najteže podnose astmatičari, srčani bolesnici i pacijenti koji pate od povišenog krvnog pritiska
– protivgradna odbrana dejstvovala je na područjima Merošine, Doljevca, Gadžinog Hana i Niša

(Kurir, foto: Tanjug)

Share this post: