Počela saslušanja o tokovima novca prikupljenog za Tijanu

Tijana-Ognjenovic

Policija je počela saslušanja povodom tokova novca prikupljenog od građana širom Srbije za lečenje Tijane Ognjanović koja je umrla pre operacije u Americi prošle godine, rekao je za RTS ministar unutrašjnih poslova Nebojša Stefanović.

U akciji koja je ujedinila građane prikupljeno je zvanicno milion i 600 hiljada evra. Čekajući transplantaciju srca, osmogodišnja Tijana preminula je u bolnici u Hjustonu.

Od preostalog novca Ognjanovići su rešili da doniraju 1,2 miliona evra Institutu za majku i dete. Sa proverama cene opreme, policija proverava i gde je išao novac sa Ognjanovićevih računa, prenosi RTS.

Stefanović je rekao da policija sumnja da su veleprodajna preduzeća ostvarila profit i do 95.000 evra.
„Istragom se došlo do saznanja koja do sada nisu bila poznata javnosti, ali koje zbog istrage ne možemo da saopštimo“, rekao je ministar i najavio da će policija svoj deo posla obaviti do sredine septembra i tada obavestiti javnost.

U pitanju je pretkrivični postupak i lica se za sada ispitiuju u svojstvu građana radi prikupljanja informacija i obaveštenja. Ukoliko dođe do zaključka da je izvršeno krivično delo policija će podneti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

U javnosti se spekuliše već neko vreme o ugradnji posrednika i lekara prilikom nabavke opreme.

Umesto na razlicite račune, novac iz humanitarnih akcija, trebalo bi ubuduće da se sliva na jedno mesto. Za septembar se najavljuje registrovanje jedinstvenog Fonda za lečenje dece u inostranstvu, a njime bi upravljala Vlada.

(Tanjug)

Share this post: