Pomagačima Marka Milićeva nude nagodbu

Otkriven ubica

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu počelo je pregovore o zaključenju sporazuma o priznanju krivice sa šestoro osumnjičenih za prikrivanje Marka Milićeva.

Kako je rečeno u Palati pravde, osumnjičenima je ponuđeno da priznaju krivicu za krivično delo „neotklanjanje opasnosti“ za zatvorske kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Prema predloženom sporazumu, Tamara Bogdanović bi u zamenu za priznanje krivice dobila 10 meseci zatvora, Milica Novanković devet, a Bojana Petrović pet meseci zatvora.

Po sedam meseci zatvora u zamenu za priznanje tužilaštvo nudi Nikoli Lepenu i Dani Manevski, kao i taksisti Saši Jankoviću.

Posmatrajući sudsku praksu ovo su prilično visoke kazne za „pomagače“ koji nisu ranije osuđivani. 

Ukoliko osumnjičeni prihvate predlog za zaključenje sporazuma o priznaju krivice, njima se ne bi sudilo već bi sud presude izrekao na osnovu zaključenih sporazuma sa tužilaštvom.

Tako bi se značajno ubzao ceo proces jer bi se krivični postupak nastavio samo protiv dvojice osumnjičenih, koji se još uvek brane ćutanjem.

Sporazum nije ponuđen ni Milićevu niti njegovom kumu Bratislavu Vesoviću, koji mu je, kako se sumnja pomogao sakrije „kantrimena“, koji još uvek nije pronađen.

Milićev se tereti za krivično delo „teško delo protiv bezbenosti javnog saobraćaja“, učinjeno iz nehata i za koje mu prema zakonu preti kazna od 1 do 8 godina zatvora, kao i za krivično delo nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći za koje je zaprećena ista kazna.

Vesoviću se na teret stavlja krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Prijatelji Marka Milićeva, koji su bili u „kantrimenu“ kada je on na Brankovom mostu udario Luku Jovanovića, nakon nesreće prešli su u taksi vozilo. Milićev je taksisti Jankoviću naredio da ga prati.

Vozilo za koje se sumnja da je Milićev vozio u trenutku nesreće nije pronađeno, ali je policija utvrdila da je reč o kradenom autu, i da iza toga stoji dobro organizovana kriminalna grupa koja je automobile krala u inostranstvu, a potom ih dovozila u Srbiju.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila „lada“ i kad su izašli da je preguraju u zaustavnu traku na njih je naleteo „mini kantrimen“.

Vozač „kantrimena“ nije se zaustavio nakon nesreće, a Luka Jovanović preminuo je dan kasnije u Urgentnom centru.

Milićev je u nedelju stigao u Beograd nakon hapšenja u Kini, a u ponedeljak se branio ćutanjem prilikom izvođenja sudiji za prethodni postupak.

(Tanjug)

Share this post: