Ponovo vize

sengen-viza VNPoslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti – u koje spada i Srbija – privremeno ponovo uvedu vize.

Za usvajanje mehanizma glasao je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv. Poslanici, međutim, samatraju da je malo verovatno da će on biti pokrenut.

Poslanica Tanja Fajon je danas zatražila da se glasanje odloži, nazvavši predlog mehanizma „ilegalnim“ jer ograničava prava parlamenta. Njen predlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koga su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana.

Ovo je katastrofa, veoma sam razočarana“, napisala je Fajon na svom tviter nalogu neposredno posle glasanja.

Mehanizam predviđa složenu proceduru koja počinje prijavom jedne ili više zemalja članica da je zabeležen povećan priliv lažnih azilanata, nakon čega Komisija uz pomoć evropske granične službe Froneteksa sastavlja izveštaj o stanju stvari.

Tek ukoliko se utvrdi da je došlo do naglog priliva lažnih azilanata iz neke zemlje, toj zemlji se može privremeno ukinuti bezvini režim.

Izvestilac za Srbiju Jelko Kacin takođe smatra da situacija nije dramatična.

On je u ranije izdatom saopštenju podsetio da će ova mera će moći da se primenjuje samo do 2016, od kada će zemlje članice EU izgubiti pravo da na bilo koji način uvode ograničenja na Šengenski sporazum.

Komesarka EU za pravosuđe i unutrašnje poslove Cecijija Malmstremn pozdravila je u današnjem saopštenju usvajanje mehanizma i istakla da on jača integritet i kredibilitet procesa vizne liberalizacije. Ona je naglasila da je uvođenje viza mera koja će se primenjivati samo u ekstremnim slučajevima I da nije usmerena na bilo koju konkretnu zemlju ili region.

tanja-fajon01Fajon: Za sada Nema opasnosti po Zapadni Balkan

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon poručila je danas da ne postoji opasnost da na zemlje Zapadnog Balkana uskoro bude primenjen mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti, uključujući i Srbiju, privremeno ponovo uvedu vize.

Fajon je u saopštenju za medije ocenila da ishod današnjeg glasanja u EP o tom mehanizmu „ozbiljno ugrožava politiku viza EU i odnose sa susedstvom, a pogotovo zemljama Zapadnog Balkana“.

Ona je upozorila da je usvojeni mehanizam „štetan i opasan“.
„Mada je i dalje značajan, broj azilanata iz regiona (Zapadnog Balkana) se u stvari smanjuje, tako da zemlje članice nemaju osnova da traže da Komisija pokrene mehanizam“, ističe Fajon u saopštenju.

Za usvajanje mehanizma glasalo je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv.
„Ovo je katastrofa, veoma sam razočarana“, napisala je Fajon na svom tviter nalogu neposredno posle glasanja.

Ona je kao članica Komiteta za ljudske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove EP vodila kampanju da se ovaj mehanizam ne usvoji jer ne predviđa kontrolnu ulogu Parlamenta u primeni, već prepušta odluku Evropskoj komisiji.

(Tanjug)