Promene u radu inspekcijskih službi: Nije cilj hvatanje u greškama i kažnjavanje zbog popunjavanja budžeta

Nije cilj hvatanje u greškama i kažnjavanje

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da izmene četiri zakona iz oblasti državne uprave predstavljaju početak ozbiljnih reformi koje će omogućiti profesionalizaciju i depolitizaciju u državnoj službi.

Udovički je obrazlažući izmene četiri zakona u Skupštini Srbije istakla da će sistem ubuduće biti okrenut građanima i privredi.

“Novine koje danas predlažemo doprinose podizanju kvaliteta rada i profesionalizaciji službenika, kao i većoj odgovornosti službenika na položaju”, rekla je Udovički.

Ona je objasnila da se izmene četiri zakona koje se odnose na rad državnih službenika predlažu i u cilju prilagođavanja njihovih radnih prava sa najnovijim izmenama Zakona o radu.

Govoreći o izmenama i dopunama zakona o platama državnih službenika i nameštenika i Zakona o platama u državnim organima, Udovički je navela da je njihov cilj da se minuli rad uredi na isti način kao i svih zaposlenih.

Kada je reč o izmenama zakona o državnim službenicima, one se odnose na stručno usavršavanje, koje postaje pravo i obaveza, u cilju kvalitetnijeg postupanja državnih službenika.

Navela je i da se do sada pokazalo da status načelnika upravnih okruga nije u skladu sa ovlašćenjima što će biti izmenjeno predloženim izmenama zakona o državnoj upravi.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave ponovila je da se izmenama ovih zakona rad državne uprave profesionalizuje, što se dodatno postiže primenom zakonske odredbe prema kojoj postavljena lica moraju da budu izabrana na konkursu u roku od devet meseci.

Propisi da podržavaju preduzetnički duh i inicijativu, a ne da je sputavaju

Nacrt zakona o inspekcijskom nazdoru, kojim su predviđena pravila rada 37 inspekcijskih službi u zemlji, načinjen je tako da bi njegovi efekti u praksi trebalo da utiču na smanjenje prostora za korupciju i selektivnu pravdu, izjavila je Udovički.

[adsenseyu4]

Udovički je na Javnoj raspravi o nacrtu tog zakona rekla da će cilj inspekcijskog nadzora biti da pomogne u realizaciji planova i politika koje država donosi u cilju zaštite građana od zlouptreba, a ne u cilju da se neko hvata u greškama i kažnjava da bi se na taj način popunjavao budžet.

Ona je rekla da nacrt tog zakona ima potencijala da doprinese stvaranju uređene države i da državu učini delotvornom.
„Želimo državu koja će da bude servis građana i privrede i čiji će propisi da podržavaju preduzetnički duh i inicijativu, a ne da je sputavaju“, poručila je Udovički.

Ako ovaj zakon donesemo do kraja godine moćiće da bude u punoj primeni u toku naredne godine, rekla je Udovički.

Tim zakonom predviđeno je da inspekcijski nadzor bude redovan, ravnomeran i na osnovu objektivnih principa i procenjivaće se rizici na osnovu kojih će se odlučivati koga i koliko često inspektor mora da posećuje, a zatim će se napraviti planovi koji će biti javni, dodala je Udovički dodajući da niko neće moći da izbegne nadzor i da će biti mnogo teže da se zakon zloupotrebi radi selektivnog kažnjavanja.

Svaki subjekt inspekcijskog nadzora znaće kada moze da očekuje redovnu inspekciju, a ona će biti češća ako je u pitanju neki veći subjekt i ako postoji potencijal za neku veću štetu.
„Smanjiće se prostor za korupciju i selektivnu pravdu da se nekome pošalje inspekcija kada želite da mu pošaljete poruku na neki način“, rekla je ona istučići da će najviše koristi od zakona imati privreda.

Nacrtom su predviđena pravila rada 37 inspekcijskih službi u zemlji.

Zamenik direktora USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Dragana Stanojević rekla je da je nacrt zakona urađen uz poštovanje međunarodnih standarda i primere najbolje evropske prakse tako da se otklone dileme onih koji imaju dodira sa inspekcijskim nadzorom.

Načinjen je u saradnji predstavnika privrede, poslodavačkih udruženja,državne uprave tako da se privreda oseća kao partner i da joj se pruži pomoć da bi odgovorila na regulatorne zahteve, dodala je ona.

Nacrtom zakona je, kako je kazala, predviđeno da inspekcijski nadzor ide ka preventivnoj i edukativnoj ulozi, a ne samo u cilju kažnjavanja.

Javna rasprava o nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru trajaće do kraja septembra.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: