Simić: Ako se svrstamo u front protiv Rusije, u Srbiji će ove zime biti vrlo hladno

vn

Profesor FPN Predrag Simić izjavio je, povodom krize u Ukrajini, da je Srbija za sada izbegla ozbiljnije posledice, osim jedne, koja se odnosi na Južni tok.

Simić je za TV Pink rekao da je Južni tok „gurnut u neku budućnost“, a da će se do kraja godine tek pokazati da li će možda i početak pregovora sa Evropskom unijom, takođe, trpeti zbog pojedinih pogleda na Srbiju koji dolaze sa zapada.

Profesor Fakulteta političkih nauka je ukazao da posle izbijanja ukrajinske krize i obaranja malezijskog aviona Sjedinjene Američke Države žele da promene odnos snaga tako što će prekinuti veze i oslabiti uticaj Rusije na evropske zemlje, naročito na Nemačku.

Za Ameriku je važno da Rusiju drži na udaljenosti od Evrope, a da pri tom zadrži svoje prisustvo u Evropi, smatra Simić.

U svemu tome Srbija ima veliki značaj, jer je do sada pokazala najviše simpatija prema Rusiji, bez obzira na to što je zvanično neutralna, rekao je profesor FPN.

Simić je ukazao da je Srbija u ovom trenutku ponovo na neki način „mala Rusija“ ili metafora Rusije i da postoji nervoza i napetost u javnosti i kod nas i u svetu.

On je dodao da u ovom trenutku najviši domaći funkcioneri žele da sačuvaju veze sa Rusijom, jer veruju da je integracija Srbije u Evropi ipak daleka budućnost.

„Ako bi se Srbija svrstala u red zemalja koje bi primenile sankcije prema Rusiji, ove zime bi u Srbiji bilo vrlo hladno“, dodao je Simić.

(Tanjug)

Share this post: