Simić: Ostaćemo bez „Južnog toka“ ali i drugih projekata

Ostaćemo bez "Južnog toka"

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je danas da bi Srbija, ukoliko ne prihvati ono što se od nje traži, mogla ostati bez otvaranja prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) barem do kraja ove godine.

Upitan o mišljenju britanskog stručnjaka za Balkan Džejmsa Ker-Lindzija da će neutralna politika Srbije sve više biti doživljavana kao loša namera, Simić je kazao da „ukoliko ne poslušamo ono što se od nas traži, teško ćemo dočekati otvaranje prvih poglavlja“.

Simić je za RTS rekao i da će izgradnja „Južnog toka“, koji je važan, ne samo ekonomski, nego i politički projekat, verovatno za duže vreme ostati samo „mrtvo slovo na papiru“.

– Mi ćemo posledice osetiti i kroz „Južni tok“ i možemo ostati bez otvaranja tih prvih poglavlja barem do kraja ove godine – rekao je Simić.

On je ocenio i da Vašington u ovom trenutku „koristi zaoštravanje sa Rusijom da bi svoje evropske saveznike koji su se zbog svoje krize previše zagledali u Moskvu vratio u evroatlantsko jato“.

– Vašington u ovom trenutku najviše brine trgovina između Berlina i Moskve – dodao je Simić.

(Tanjug)

Share this post: