Smena direktora u Železnicama

zorana mihajlovic

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je smene izvršnih direktora u Železnicama Srbije, jer koče realizaciju ruskog kredita za obnovu pruga na Koridoru 10.

„Železnica je državno preduzeće i oni koji koče investicije ne mogu da budu izvršni direktori i biće smenjeni“, rekla je Mihajlović, govoreći o posledicama odluke Odbora direktora Železnica koji je, umesto da potpiše Aneks 2 ugovora o realizaciji ruskog kredita za obnovu pruga na Koridoru 10 rasformirao Projektni tim i Radnu grupu za pregovore.

Mihajlović je za RTS rekla da se još od marta čeka završetak pregovora o tom aneksu i da se na taj način koči ruski kredit od 800 miliona evra.

„Ovim se koči ruski zajam od 800 miliona evra i blokira se rekonstrukcija pet deonica, a ostavlja se i loš utisak o Železnicama Srbije i Srbiji kao državi“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je posledica takve odluke i gubitak investicija i novih kompanija koje bi mogle da budu angažovane na tim projektima.

Ona je dodala da će se nastaviti rad na potpisivanju tog i ostalih aneksa, kojih je ukupno pet.

„Železnica je platila pet miliona evra za kredite koje nije povukla. Svako ko potroši evro građana Srbije za nešto što nije urađeno neće biti na tom mestu“, navela je Mihajlović i dodala da bi, da nije rešena ova situacija, moglo je da se desi da i na projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta iskrsne sličan problem.

„Ovo će biti znak da nijedno preduzeće ne može ovako da se ponaša“, rekla je ministarka i dodala da Vlada želi da reformiše „Železnice“ što pre.

(RTS,Tanjug,B92)

Share this post: