Sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Ustavnom sudu

srbija ustavni sud

Vladimir Todorić predao je inicijativu DS za ocenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju sporazuma o saradnji vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Član Predsedništva Demokratske stranke Vladimir Todorić je nakon predaje inicijative rekao da DS na taj način želi da stane na put „rasprodaji državnih resursa u bescenje i protivno svim propisima koji važe u zemlji“.

„Tražimo od Ustavnog suda da obustavi izvršenje svih pojedinačnih ugovora, odnosno pravnih radnji koje su posledica ovog zakona.
Celokupan pravni poredak Republike Srbije je ovim zakonom suspendovan“, kazao je Todorić.

Prema njegovim rečima, ne zna se koliko će tih slučajeva u budućnosti biti jer je Sporazum „krovni“ akt na osnovu koga se mogu sklapati brojni ugovori različite vrste.

„U pravnoj državi nema mesta suspenziji nacionalnog zakonodavstva voljom izvršne vlasti“, kazao je Todorić.

On je dodao da su od danas Ustavni sud i sudije Ustavnog suda jedina prepreka za „potpuno samovlašće Aleksandra Vučića koje preti da Srbiju od evropske i civilizovane države pretvori u despotiju gde se odluke donose van institucija, mimo Ustava i zakona“.

Todorić je rekao da je DS uverena da Ustavni sud ne može po svojoj definiciji pristati da se zakonom ukida Ustav kada Vlada smatra da je to korisno, dodavši da se to desilo do sada i u slučaju Er Srbije, prodaje poljoprivrednog zemljišta kompaniji Al Rufaved i kod projekta „Beograda na vodi“.

On je kazao da se ni za jedan od tih ugovora Skupština nije pitala, niti je njihova sadržina u potpunosti poznata javnosti, kao i da je ugovorima dosad napravljena ogromna finansijska šteta za Srbiju koju će morati da plaćaju najsiromašniji kroz sniženje penzija i plata, veću cenu struje i komunalije i sve manje vrednijom valutom.

„Ovoj samovolji se mora stati na put jer se najavljuju novi ugovori u tzv. saradnji sa UAE gde bi njihove kompanije posredovale, potpuno bespotrebno, u nabavci novih električnih brojila za građane“, kazao je Tododrić i dodao da je DS podnošenjem inicijative dala šansu Sudu da spasi čast državnih institucija i pravnog sistema.

„Srbija nije emirat Srpske naredne stranke već evropska demokratija za koju su se njeni građani izborili uz ogromne žrtve zadnjih četvrt veka“, rekao je Todorić.

(Beta)

Share this post: