Srbija zanimljiva kineskim investitorima

kina-gradjevinarstvo

Guverner Centralne banke Kine Ču Sjaočuen smatra da Srbija i Kina imaju veliki potencijal za saradnju i da su kineski investitori zainteresovani za Srbiju.

Sjaočuen, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je Radio-televiziji Srbije da su odnosi Srbije i Kine veoma dobri, ali da trgovinske i ekonomske aktivnosti nisu dovoljne, zbog čega kineska strana razmatra mogućnosti da ih proširi.

Kineski guverner kaže da Kina želi da stimuliše finansijske institucije, kao što su komercijalne banke i investicione banke, da snažnije podrže sektore u Srbiji kako bi se povećale mogućnosti za trgovinu i investicije.

„Postoji rast ulaganja iz Kine, ali naše firme su zainteresovane i za nove investicije. Mogu da sarađuju i banke, srpke i kineske, a kineske banke mogu da finansiraju i kineske ulagače zainteresovane za srpsko tržište. Takođe, postoji i mogućnost da srpski investitori razmotre svoje šanse u Kini. Dakle, postoji veliki potencijal da značajno povećamo trgovinu, investicije i saradnju naša dva finansijska tržišta, i to ne samo između Kine i Srbije, već izmedu celog ovog regiona i Azije“, ocenio je Sjaočuen.On je dodao da Srbiji brojne šanse pruža činjenica da jedino ona ima potpisan sporazum sa Kinom o strateškoj saradnji.

Kada je reč o održanju makroekonomske i finansijske stabilnosti u Srbiji, kineski guverner je objasnio da centralna banka mora da održi finansijsku stabilnost i stabilnost cena, i da je guvernerki Jorgovanki Tabaković preneo iskustva u vezi sa novim standardima kontrole banaka, rekapitalizacije bankarskog sektora i ulogom razvojnih banaka na polju investicija.

Objašnjavajući vezu između kursa domaće valute i finansijske stabilnosti, Sjaočuen je rekao da kurs može da bude stabilan samo ako za to postoje uslovi.

„U ekonomijama koje se razvijaju, prioritet je da se uspotavi ravnoteža plaćanja u domaćoj valuti. Kurs treba da bude fleksibilan i da održava odnos ponude i potražnje. Pošto su negativni uticaji sa svetskih tržišta neminovnost, kurs može da ide gore i dole i to je prirodno. Narodna banka treba da koristi instrumente kako bi smanjila rizike i kako bi se prilagodila. I to je jedna vrsta stabilnosti“, kazao je guverner kineske Centralne banke.

(Tanjug)

Share this post: