Subotićev advokat: „Blic“ laže, Subotić nije tužio Srbiju

vn

Stanko Subotić nije podneo tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije, saopštio je danas njegov punomoćnik, advokat Radoslav Tadić koji je istovremeno optužio dnevni list „Blic“ da svojim pisanjem poziva na javni linč protiv Subotića.

Subotiću je zbog toga ugrožena sigurnost i moraće da traži zaštitu od nadležnih državnih organa, navedeno u saopštenju njegovog advokata dostavljenom medijima. 

Advokat Tadić se u saopštenju osvrnuo na tekstove u jučerašnjem izdanju Blica – „Cane sad tuži Srbiju za 80 miliona evra“, sa nadnaslovom „Skandal: Stanko Subotić nije švercer“, i „Cane oslobođen, traži 80 miliona evra od države“, sa nadnaslovom „Sud oprostio Stanku Subotiću šverc cigareta“.

„U navedenom članku objavljena je izmišljena, neistinita i krajnje zlonamerna „vest“, koju „otkriva“ Blic, ne navodeći pri tom nikakav izvor, da je Stanko Subotić, dan pre objavljivanja presude kojom je oslobođen optužbe, tužio Republiku Srbiju zahtevajući naknadu štete u iznosu od 80 milona evra. 

Takvu laž „Blic“ je objavio, iako je punomoćnik Stanka Subotića, u telefonskom razgovoru obavljenom dan pre objavljivanja članka, novinaru „Blica“ Vuku Cvijiću rekao da za takvu tužbu prvi put čuje i da bi on, kao generalni punomoćnik Subotića, za istu morao znati“, navedeno je u saopštenju advokata Tadića.Kako je ocenio Tadić, Blic „očigledno očajan“ zbog oslobađajuće presude, nazivajući sudsku odluku skandalom, u pomenutom članku „pokušava da uz pomoć nedozvoljenog dokaza, beleška SUP-a pribavljena od sada pokojnog Đorđa Subotića, koji je pravosnažnim rešenjem suda izdvojen iz spisa, „dokaže“ nepravilnost presude, ne mareći pri tome što se u navedenoj belešci uopšte ne pominje ime Stanka Subotića“.

On dodaje i da Blic, grubo kršeći pretpostavku nevinosti, u navedenom članku poziva dva kriminologa i jednog advokata koji komentarišu da je postupak ispolitizovan, da je presuda veoma interesantna i da su presudom iznenađeni iako, kako kaže, sa samim predmetom nemaju nikakve veze.
„Iz svega izloženog se može zaključiti da pomenuti članak Blica predstavlja očigledan poziv na javni linč Stanka Subotića koji se „drznuo“, i pored toga što je „skandaloznom“ presudom neosnovano oslobođen optužbe, da od Države potražuje štetu u iznosu od čak 80 miliona evra“, smatra Tadić.

Prema njegovim rečima, na taj način Blic sugeriše čitaocima da „time što mu je „oprostio“ šverc, sud nije u stanju da se izbori sa Stankom Subotićem, zbog čega narod i ulica treba da uzmu stvar u svoje ruke i da mu presude onako, kako on to, po mišljenju Blica, zaslužuje“.

Tadić je ukazao da je takvim pisanjem Blica ugrožena sigurnost Stanka Subotića i njegove porodice, zbog čega će, kako je naglasio, biti prinuđen da od takvog „zlonamernog i protivzakonitog postupanja Blica i njemu sličnih“ zatraži zaštitu od nadležnih državnih organa.


„Stanko Subotić protiv Republike Srbije nije podneo nikakvu tužbu za naknadu pštete, što ne znači da posle pravosnažnosti presude takvu tužbu neće podneti protiv svih onih, uključujući i Blic i njegove novinare, koji su mu grubim kršenjem zakona, pričinili štetu u proteklih sedam godina, koliko traje ovaj montirani krivični postupak“, poručio je advokat Tadić, punomoćnik biznismena Stanka Subotića.

(Tanjug)

Share this post: