U državnoj službi 7.553 savetnika

U državnoj službi 7.553 savetnika

Svaki četvrti državni službenik, zaposlen u republičkoj adminstraciji savetuje nekoga, piše današnji “Blic“.

Od oko 28.000 službenika, njih 7.553 ima zvanje savetnika.

Najviše ih je u ministarstvima, pravosudnim organima i organima u sastavu ministarstava. Osim toga, ministri i potpredsednici Vlade imaju pravo da angažuju posebne savetnike, kojih je za sada više od 30, s obzirom na to da još nisu svi članovi kabineta Aleksandra Vučića iskoristili mogućnosti koje im daje odluka Vlade o broju posebnih savetnika i merilima za naknadu za njihov rad.

U centralnoj administraciji Srbije, ima oko 28.000 zaposlenih, kažu za “Blic“ u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Srbija, u odnosu na zemlje regiona, ima vrlo malu centralnu administraciju, naavodi “Blic“.

Zvanje savetnika je zakonski termin kojim se određuje državni službenik koji obavlja državno-službeničke poslove sa visokom stručnom spremom (zvanja su od mlađeg do višeg savetnika), a to su poslovi pisanja zakona, izrade analiza i praćenja stanja oblasti, sprovođenja zakona, rešavanja u upravnom postupku… Pored savetnika, postoje službenici sa višom školom (stručni saradnici) i srednjom (referenti).

Na kraju postoje i “nameštenici“ koji obavljaju poslove podrške, kao što su vozači, sekretarice.

Sam broj od 7.553 zaposlenih sa zvanjem savetnika na republičkom nivou, što je podatak od jula 2014. govori o tome da poslove kreiranja politke, zakona, i druge najkompleksnije delatnosti u upravi obavljaju ljudi sa visokom stručnom spremom, objasnili su u Ministarstvu.

Kad je reč o samim ministarstvima, u njima je, ako se izuzmu resori odbrane i unutrašnjih poslova, svaki osmi zaposleni sa zvanjem savetnika. Najviše je savetnika u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

(Blic,Tanjug,B92)

Share this post: