Vremenska prognoza: RHMZ upozorava na obilne padavine!

Potop

U Srbiji će danas biti umereno do znatno oblačno vreme mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinama, uglavnom posle podne i uveče, kada se očekuju i obilnije padavine, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar će biti slab i umeren, u južnom Banatu povremeno jak, južni i jugoistočni, posle podne u slabljenju, u severozapadnim i zapadnim predelima u skretanju na severozapadni.
Najniža temperatura vazduha iznosiće od 14 do 18, a najviša od 20 na severozapadu do 28 stepeni na jugoistoku Srbije.

I u Beogradu će biti umereno do znatno oblačno vreme povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom posle podne i uveče, kada se očekuju i obilnije padavine.
Vetar će biti slab i umeren južni i jugoistočni, krajem dana u slabljenju i skretanju na severozapadni. Najniža temperatura vazduha iznosiće 18, a najviša 24 stepena.

U upozorenju za područje Srbije do 15. septembra navedeno je da se za dane vikenda 13. i 14. septembra i početkom naredne sedmice očekuju obilnije padavine, u većini mesta oko 30 litara po metru kvadratnom za 12 časova.

Lokalno, uglavnom u centralnim, severnim i istočnim krajevima, očekuje se i do 50 litara po metru kvadratnom za 24 sata. U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 20. septembra, u nedelju i ponedeljak biti pretežno oblačno i sveže vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, lokalno, uz obilnije padavine.

U utorak očekuje se postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje, a od srede uglavnom suvo i toplije vreme.

RHMZ upozorava na obilne padavine

Danas i narednih dana očekuju se velike količine padavina i do 50 milimetara kiše lokalno i rast vodostaja Save kod Šapca preko granice redovne odbrane od poplava, upozorava RHMZ.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije u upozorenju na obilnije padavine navodi da se za vikend i početkom naredne sedmice očekuju obilnije padavine u većini mesta oko 30 milimetara, odnosno lokalno i do 50 milimetara.

Na Savi kod Šapca vodostaj će prevazići granicu redovne odbrane od poplava sa tendencijom porasta do ponedeljka, 15. septembra, navodi RHMZ.

Vodostaj Dunava je u opadanju do Novog Sada i nizvodno u stagnaciji sa tendencijom opadanja naredna dva dana, ali se očekuje rast od ponedeljka.

Predviđanja su ista i za reku Savu, saopštava RHMZ i dodaja da vodostaj na Dunavu je u domenu srednje visokih i visokih vrednosti, na Savi u domenu visokih, na Tisi u domenu srednjih i Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za septembar.

(Tanjug/RTS)

Share this post: