Vučić: Štetno za Srbiju da se na obe strane u Ukrajini bore Srbi

aleksandar-vucic-foto-beta

Srpskih dobrovoljaca ima i sa ukrajinske i sa proruske strane u sukobima na istoku Ukrajine i oni štete svojoj državi, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer je ocenio da je to „veoma štetno za našu zemlju“, kao i da se na obe strane bore desetine ljudi iz Srbije.

„Radimo zajedno sa svim svetskim obaveštajnim službama. Svako angažovanje državljana Srbije u ukrajinskoj krizi je štetno po Srbiju“, rekao je Vučić.

„Srbija ne učestvuje u tim sukobima. Srbija vodi odgovornu politiku. Nismo u mogućnosti da zakonski reagujemo, ali sve više vodimo računa o licima koja se vraćaju sa teritoriji Sirije i Iraka i onih koji u Ukrajiini učestvuju u sukobu, pratimo njihovo delovanje u zemlji“, rekao je Vučić novinarima.

On je pozvao sve koji ratuju na teritoriji Ukrajine da se vrate u zemlju i brinu o svojim porodicama, jer kako je istakao, nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 dolara, ni za 1.200 dolara, u zavisnosti od toga koliko ih ko plaća.

Vučić je objasnio da je reč o licima koja su u 90 odsto slučajeva plaćena, koja rade sa svim najvažnijim obaveštajnim službama, istakavši da ne želi da govori o tome kako se oni priključuju proruskim ili drugim snagama.

„Ali nanosi se velika šteta Srbiji“, naglasio je i najavio da će, na predlog Rasima Ljajića, biti doneta neka rešenja.

„Za Srbiju i srpski narod ratovi su davno završeni. Mi gledamo u mirnu budućnost, u kojoj razmišljamo kako da budemo 2016. godine ekonomski najnaprednija zemlja u regionu“, zaključio je Vučić.

Vučić je dodao da prihvata predlog ministra Rasima Ljajića da se krivični zakonik izmeni tako da se ratovanje naših građana u inostranstvu kažnjava kao teško krivično delo.

Ministar Ljajić je nekoliko puta govorio o „psima rata“, a i iz BIA su poručili da srpski državljani koji ratuju u inostranstvu, posebno u islamskim zemljama, postaju bezbednosna pretnja za Srbiju i region.

Ruska agencija RIA novosti objavila je da se grupa srpskih dobrovoljaca sukobila s vojskom Ukrajine na „ključnom auto-putu na istoku“.

(B92,Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: