Ako imaš pozitivan odnos prema svojoj zemlji, debili te ismejavaju kao da si mentalno zaostao

 

 

 

 

 

 

Tihomir Trišić – Ako imaš pozitivan odnos prema svojoj zemlji, debili te ismejavaju kao da si mentalno zaostao

 

Formiranje nove Vlade Srbije u završnoj je fazi. Neke druge teme i procesi su u svojoj početnoj ili ranoj fazi. Procesi unutar Demokratske stranke su u laganom ubrzavanju iz rane faze u narednu fazu. Znate na koje procese mislim?

Procesi koji su vezani za utvrđivanje istine ko je novi suvlasnik „Politike“, ili oni koji nam pružaju odgovor kako je moguće da neko ima vlasništvo u dvema televizijama sa nacionalnom frekvencijom, iako to zakonom nije dozvoljeno. Oni su ovog časa u ranoj fazi. Politička, društvena i institucionalna tendencija jeste da se brzo stigne do završne faze u sagledavanju istine o vlasničkoj strukturi televizija sa nacionalnom frekvencijom, kao i štampanih medija.

Bio bi red da građani napokon znaju ko ih i kako informiše, ko je srpska medijska elita, a ko je tu namerno ili slučajno zalutao i sa kakvim ciljem. Kada bi Vladislav Ribnikar danas znao ko su, i na koji način su postali suvlasnici današnje „Politike“, koju je on osnovao 1904. godine, verovatno bi zaplakao i zapitao se zbog kakvih je to naraštaja položio svoj život u odbrani Srbije 1914. godine. Mi smo danas poprilično bedno društvo, ne samo u materijalnom smislu.

Ako si siromašan svako te danas u Srbiji ćuška po glavi i ponižava, ako si dosta bogat svaka budala viče da si lopov i kriminalac, ako si nacionalno prosvećen, i imaš pozitivan odnos prema svojoj zemlji, debili te ismejavaju kao da si mentalno zaostao.

Postali smo poprilično bedan narod, nekad mi nas je jako žao. U Srbiji se čak ni ne krade kao u razvijenom svetu. Tamo svako prvo napravi 100 dinara, pa protivpravno za sebe uzme 20 dinara od novonastale vrednosti. Kod nas se krade tako što naprave društvu i državi štetu od 100 dinara da bi sebi pribavili protivpravno 20 dinara. U Srbiji danas svaki šišmiš umišlja da je Betmen.

Nije sve što se može na korist. Može neko da otme i „Politiku“, postoje dovoljno moćni centri koji mogu da nam ukradu i celu državu Srbiju, a ne samo da poguraju pokrajinu Vojvodinu van Srbije, ali nije sve što se može na korist. Uređivačka orijentacija „Aktera“ je konstitutivnog i centrističkog karaktera.

Rukovodimo se isključivo državnim interesima. Danas je legitimno da se mediji svojim uređivačkim politikama profilišu kao mediji leve ili desne orijentacije, afirmišući liberalne ili konzervativne vrednosti. Naša orijentacija nije atraktivna širokim narodnim masama, njima je atraktivnije štivo, na primer, „Kurira“.

Protekle nedelje je na „Akterovom“ portalu poslednji broj ovog nedeljnika čitalo 31.672 osoba, prethodni broj čitalo je tačno 28.070 ljudi. Kada se tome dodaju i oni čitaoci koji čitaju print izdanje to nije malo, mada je manje od broja čitalaca, recimo, „Grand revije“, ali je zato mnogo više od broja čitalaca sličnih nedeljnika sa mnogo dužom tradicijom izlaženja od nedeljnika „Akter“.

Šta mislite, da li bismo mi mogli da se malo spustimo naniže, pa da zahvatimo ukus širokih narodnih masa i tako povećamo broj čitalaca? Pa naravno da bismo mogli, ali nije sve što se može na korist. To je lekcija koju je neophodno da savladamo svi kao pojedinci, kako bismo krenuli i kao pojedinci i kao društvo i država napred. Da li mogu neki šišmiši koji misle da su Betmeni da okrenu u grobu mrtvog Vladislava Ribnikara? Mogu, al’ im nije na korist.

Zašto? Zato jer ćemo ih mi terati do sudnjeg dana.

Akter

Share this post: