10 NAJOPASNIJIH ORUŽJA RUSIJE I NATO: Samo pogled na njih ledi krv u žilama (VIDEO)

Raketni sistem S-400

Raketni sistem S-400

 

Američki list „Nešenel interest“ objavio je spisak od 10 najsmrtonosnijih ruskih i NATO oružja.

Balističke rakete „Iskander“

Ovaj raketni kompleks može da gađa ciljeve na udaljenosti od 400 kilometara, a sama raketa može da bude opremljena različitim tipovima bojevih glava maksimalne težine od 700 kilograma.
Takođe, može se koristiti i za objekte u pokretu jer je metu moguce menjati i tokom leta rakete.

Zahvaljujuci ovim podacima, „Iskander“ predstavlja veliku pretnju za aerodrome, ali i objekte strateške infrastrukture.

Su-27

Veličina, domet, brzina i manevarska sposobnost aviona klase Su-27 čine ga izuzetno opasnim. Pored toga, izuzetno je lako modernizovati ga, zbog čega je veoma primamljiv kupcima iz drugih zemalja. Takođe, zahvaljujuci teškoj karoseriji, avion može da nanese veoma snažan udar, a potom da se veoma brzo sakrije od eventualnog kontraudara.

Raketni sistem S-400

Ovaj raketni sistem može da bude opremljen sa nekoliko tipova rakete i njegova namena je da gađa ciljeve u vazduhu na različitim rastojanjima. Maksimalni domet rakete je 400 kilometara. S-400 je takođe moguce koristiti i protiv balističkih raketa.

Podmornice klase „Štuka B“

Pogledajte video:

Kada su~~V ’80 -ih i ’90 -ih godina prošlog veka ove podmornice bile izrađene još u SSSR-u, njihova namena je bila da budu neprimetne.

Međutim, kasnije su ih modernizovali, te su postale veoma opasne buduci da su naoružane kako torpedima tako i krstarecim raketama, što omogucava podmornici da gađa ciljeve u vodi, ali i na kopnu.

Specnaz

Ruski specnaz je veoma impozantan vojno-politički instrument koji može da utiče na tok borbe u svim oblastima.

Iako specnaz nije oružje, „Nešenel interes“ ga svrstava u najefektivnije sredstvo u ruskom arsenalu.

Pogledajte video:

Podmornica klase „Virdžinija“

Kada je reč o NATO podmornicama, ovaj model ima veliki potencijal, pogotovu ako se u obzir uzme namera SAD da modernizuju njihovu moc. Sjedinjene Države nameravaju da u narednih pet godina kupe devet takvih podmornica.

Lovac F-35

Uprkos tome što se kasni sa proizvodnjom lovca F-35, kao i tome da se sam avion suočava sa određenim nedostacima, postoje šanse da postane veoma smrtonosno oružje. Najvece prednosti su stelt režim, kao i mocni sistemi za radioelektronsku borbu.

Bombarder B-3

Pogledajte video:

Rusija veoma uspešno radi na razvoju PVO koji su u stanju da ulove stelt avione, zbog čega SAD rade na bombarderima dalekog dometa koji su u ustanju da gađaju ciljeve duboko na ruskoj teritoriji. Iako je program  veomatajanstven, novi bombarder bi trebalo da se sa lakocom izbori sa PVO sistemima.

Tenk „Leopard 2“

Nemački tenk „Leopard 2“ predstavlja okosnicu tamošnje vojske, ali i armija drugih zemalja NATO-a. Njegova prednost je cev L55 koja je u stanju da izađe na kraj sa bilo kojim teškim tenkovima. Uprkos tome, nemački stručnjaci sumnjaju da on može da se takmiči sa najnovijim teškim ruskim tenkovima, s obzirom na to da njegova municija nema dovoljnu kinetičku energiju da probije taj oklop.

Helikopter AH-64 „Apač“

Pogledajte video:

OVAJ Helikopter „Boinga“ stupio je na dužnost u okviru NATO tehnike 1986. godine i u stanju je da nosi 16 protivtenkovskih raketa „helfajer“. Na taj način u stanju je da uništi celokupnu tenkovsku diviziju. Zbog svega navedenog, autor „Nešenel interesta“ kao zaključak izražava nadu da se ovo oružje nece koristiti u borbi, vec kao faktor obuzdavanja.

(Sputnik)

Share this post: