200 nemačkih vojnika ide u Ukrajinu

nemacka vojska

Pretpostavlja se da će 150 nemačkih vojnika pratiti primirje na istoku Ukrajine. Još 50 nemačkih vojnika će čuvati OEBS-ove posmatrače. Nemačko Ministarstvo odbrane se nada da će dobiti dozvolu Bundestaga da pošalje vojnike u Ukrajinu.

Nemačka se sprema da pošalje u Ukrajinu 200 padobranaca koji će pomagati saradnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u kontroli primirja na istoku Ukrajine, piše Bild, pozivajući se na dokumenta ministarstva odbrane Nemačke.

150 vojnika će pratiti situaciju u zoni borbenih dejstava uz pomoć bespilotnih letelica, još 50 padobranaca će čuvati posmatrače OEBS-a. Izdanje ističe da nemački vojnici neće stajati na liniji fronta, i da je njihov osonvni zadatak bezbednost saradnika OEBS-a.

Rečeno je da je ova odluka rezultat nemačko-francuskog posmatračkog leta na istoku Ukrajine sredinom septembra, kada je postalo jasno da su potrebne bespilotne letelice da bi se pratila situacija.

U kuloarima NATO samita u Velsu predsednik Francuske Fransoa Oland i kancelarka Nemačke Angela Merkel su se dogovorili da pomognu OEBS-u na istoku Ukrajine. Odluka za korišćenje bespilotnih letelica pripada Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju. Ranije je predsednik Ukrajine Petar Porošenko dozvolio organizaciji da koristi bespilotne letelice.

Nemački vojnici će imati oznake OEBS-a ali i oružje.

(Glas Rusije)

Share this post: