Albanci sa KiM masovno kupuju stanove u Makedoniji

albanci-protesti

U poslednjih nekoliko meseci Albanci sa Kosova i Metohije masovno kupuju nekretnine u Makedoniji, a oni sa „dubljim džepom“ ne pitaju za cenu imanja na najatraktivnijim lokacijama, tvrde iz agencija za nekretnine, prenose makedonski mediji.

Nekretnine se uglavnom kupuju u Tetovu, Gostivaru i u Skoplju. „Gotovo 80 odsto novoizgrađenih stanova u Tetovu i Gostivaru su kupilu građabu sa Kosova. Za kvadrat plaćaju i po 700 evra. Osim stanova kupuju se i kuće ali je njihova cena visoka“, kažu u jednoj gostivarskoj građevinskoj firmi.

Osim u Tetovu i Gostivaru, Albanci sa Kosova u poslednje vreme kupuju stanove i u Ohridu, ali to ne rade direktno već preko posrednika, a zbog straha da će kupovina stana izazvati negativne reakcije kod lokalnog stanovništva, kupoprodajni ugovori se prave na treća lica.

Iz agencije za nekretnine „Elinor“ iz Tetova kažu da im Albanci potražuju stanove, ali da im oni ne prodaju, te da ih „prosleđuju u Skoplje“. „Osim od Albanaca potražnje za stanovima u Tetovu i Gostivaru ima i kod Makedonaca iz Albanije“, kažu iz ove agencije.

Mediji navode da je problem sa Kosovarima postao aktuelan od kada se pre nekoliko dana pojavila informacija da na hiljade razočaranih građana stanjem na tom području masovno napušta Kosovo.

Navodi se i da dodatni problem za građane na Kosovu predstavlja strogi vizni režim koji je Evropska unija uvela za građane sa Kosova.

Iako zvanična Priština ima započete pregovore za ukidanje viznog režima, čini se da je topljenje šengenske barijere još uvek daleko, navode mediji, a razlog tome je povećani broj zahteva za azil u zemljama zapadne Evrope i nestabilno političko stanje na Kosovu i Metohiji.

Zbog toga veliki broj građana spas vidi u vađenju srpskih putnih isprava sa kojima mogu slobodno da putuju u zemlje Evropske unije.

Belim Bečaj, politički analitičar iz Prištine kaže da ne postoji drugi razlog osim finansijskog što se građani iseljavaju sa Kosova, te da bi vlasti to trebalo da spreče. „Građani su razočarani i zbog toga beže. Kada čovek ima finansijskih problema ne gleda na to da li je pasoš sa kojim treba da ode srpski, makedonski ili ruski. Uslovi za život na Kosovu su teški i zbog toga ima i masovnih odlazaka“, naveo je Bečaj.

EU je već upalila „crveni alarm“ zbog talasa azilanata sa Kosova i traži od vlasti u Prištini da svojim građanima preko kampanja objasni da je skoro nemoguće dobiti azil u nekoj zemlji Unije.

Makedonski mediji navode pozivajući se na poslednja istraživanja da je nezaposlenost na Kosovu 45 odsto, te da je među mladima taj procenat gotovo 70.

Portal Telegraf piše da je glavni izvor prihoda građana Kosova to što dobijaju pomoć od rođaka iz dijaspore, te da svaka treća porodica ima nekoga na radu u Nemačkoj ili Švajcarskoj.

(Tanjug)

Share this post: