Američka mornarica objavila video zapise preleta ruskog SU-24 borbenog aviona iznad američkog razarača „Donald Kuk“! – VIDEO

Ilustracija

foto: Tanjug/AP

Ruski vojni avion bio je samo na desetak metara od američkog razarača tokom izvođenja vežbi u Baltičkom moru, a mornarica SAD je ovo opsiala kao „simulaciju napada“.

Ovo je jedan od najbližih i najrizičnijih susreta oružanih snaga dve zemlje u poslednjih nekoliko godina.

Američka mornarica je objavila fotografije i video zapise ruskog SU-24 borbenog aviona u niskom letu iznad mora i američkog razarača Donalda Kuka, klase Arli Berk u trenutku kada je bio na vezi sa poljskom lukom Gdinja.

Prema američkoj komandi u Evropi, čije je sedište u Štutgartu, takvih bliskih susreta bilo je u ponedeljak i utorak, računajući tu i ruske borbene avione i helikoptere, dok je Donald Kuk bio u međunarodnim vodama u Baltičkom moru blizu obale Poljske. Ove vode su takođe blizu ruske enklave Kalinjingrad.

Potpukovnik Dejvid Vestover, portparol Eukoma, kaže da se ruski avion najviše približio u ponedeljak i to na skoro devet metara, na nadmorskoj visini manjoj od 100 metara dok je američka posada uvežbavala sletanje helikoptera na palubu broda. Vežbe su prekinute zbog opasnosti od ruskih preleta, istakao je Dejvid Vestover.

Narednog dana razaraču su nekoliko puta prišli helikopteri KA-27 i dva aviona SU-24. „Ruski avion je imitirao napad (na razarač) i nije hteo da odgovara na upozorenja o bezbednosti na ruskom i engleskom jeziku“, navedeno je u saopštenju evropske komande SAD.

Džoš Ernest, sekretar za štampu Bele kuće rekao je da je ponašanje bilo „potpuno u suprotnosti sa profesionalnim normama vojske koje rade u blizini jedna druge u međunarodnim vodama i međunarodnog vazdušnog prostora“.

Ovaj incident je do sada najbliži susret američkih i ruskih snaga od kada su se tenzije povećale nakon ruske anekcije Krima 2014. godine i njene prikrivene vojne intervencije na strani separatista u istočnoj Ukrajini. Vojni stručnjaci upozoravaju da bi takvo rizično ponašanje moglo dovesti do greške u proračunu kako pilota, tako i mornara, pa bi moglo doći do nesreće čije se posledice ne bi mogle kontrolisati.

„Ovi incidenti se često dešavaju. Opasni su i neodgovorni. Svaki od njih može da eskalira u nešto opasnije“, rekao je Ian Kerns iz ELN-a.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su se ruski piloti udaljili od broda poštujući sve mere bezbednosti. „Trasa leta ruskog aviona prolazi kroz područje gde se nalazio razarač ratne mornarice SAD Donald Kuk, oko 70 km od ruske vojne baze.

Primetivši brod u zoni vidljivosti, ruski piloti su se okrenuli, poštujući pritom sve mere bezbednosti“, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije general Igor Konašenkov.

(Blic, Guardian, Sputnik)

Share this post: