Američki F-35 Džoint Strajk Fajter: 400 milijardi za novi avion koji ne može da puca

f-35

Američki F-35 Džoint Strajk Fajter (Joint Strike Fighter, JSF) kog razvija kompanija Lokid Martin ove godine bi trebalo da uđe u upotrebu u američkim vazdušnim snagama, ali bez mogućnosti pucanja iz 25-milimetarskog topa.

Uprkos tome što su na razvoj ovog aviona potrošili 400 milijardi dolara, „nevidljivi“ F-35 još uvek nema softver koji bi mu omogućio da puca iz topova tokom leta.

Iz Pentagona najavljuju da će JSF ovu funkciju dobiti 2019. godine, četiri godine nakon što će američke vojne snage početi da ga koriste. Međutim, čak i kad ovaj top postane funkcionalan, piloti će na raspolaganju imati samo 220 metaka.

Eksperti kažu da bi ovoliki broj metaka trebalo da bude dovoljan, ali se oficiri sa njima ne slažu.

Uprkos tome što ovaj avion neće moći da koristi svoj top, ovaj avion će svakako biti opasan. On može da ponese par Raytheon AIM-120 AMRAAM raketa vazduh-vazduh i par bombi. Takođe će moći da ponese i satelitski navođenu bombu težine 450 kilograma ili laserski navođene projektile sa 225 kilograma eksploziva.

Problem je što, ma koliko ova oružja bila razorna, ona nisu baš naročito efikasna u bliskoj borbi u vazduhu, pa će ovaj nedostatak predstavljati ozbiljan problem za američku vojsku, pošto je planirano da ovaj „stelt“ lovac zameni mnoge avione koji su trenutno u upotrebi.

(Jutarnji)

Share this post: