Amerika duguje više od 18 triliona a najgore za dolar tek dolazi

amerika narod protesti demonstracije njujork

Dolar će u narednih nekoliko meseci izgubiti pet odsto vrednosti, Fed neće skoro podizati kamatnu stopu, a američki ekonomski pokazatelji biće samo gori.

To je klijentima poručio glavni strateg za valute Morgan Stenlija, Hans Redeker, pozivajući se na indikatore koji pokazuju da će domaća tražnja u SAD nastaviti da bledi u narednim mesecima.

Nije trebalo dugo da tržišta dokažu njegova predviđanja.

Zelena novčanica pala je 1,3 odsto u petak, na zatvaranju najgore nedelje još od aprila, nakon što je Ministarstvo trgovine objavilo da je rast BDP-a u drugom kvartalu dostigao svega polovinu prognoziranog.

„Mi smo veoma pesimistični prvo oko perspektiva američke ekonomije. Kada pogledate naše unutrašnje pokazatelje, oni sugerišu da će snaga potražnje početi da bledi”, izjavio je Redeker.

Dolar je u poslednjih nekoliko nedelja pokupio dobitke na spekulacijama da će Fed podići kamatne stope u narednim mesecima sledeći bolje nego što se očekivalo podatke o zapošljavanju, maloprodaji i industrijskoj proizvodnji.

Te nade razvejali su zvaničnici Feda prošle nedelje, posle mlake deklaracije koja signalizira samo postepene korake ka čvršćoj monetarnoj politici.

Usledio je novi šok, kada je dva dana kasnije objavljeno da je rast BDP-a na godišnjem nivou iznosio 1,2 odsto, a predviđanja su bila da će skočiti za 2,5 procenta.

(B92)

Share this post: