Amerika gubi rat sa rasizmom: Izgorela sedma crkva na jugu SAD

Borba sa stihijom

Stara crkva u koju tradicionalno idu Afroamerikanci u Južnoj Karolini, prethodne večeri je bila u plamenu, što je sedmi po redu sličan slučaj u poslednje vreme.

Zasad se ne zna da li je požar u metodističkoj crkvi Maunt Zajon u Grelejvilu podmetnut, ali američki mediji povezuju slučaj sa serijom sličnih požara koji su usledili nakon ubistva devet ljudi u crkvi u Čarlstonu.

Šef vatrogasaca okruga Vilijamsburg Rendi Svinton rekao je za američku televiziju NBC Njuz da nije poznato da li je požar namerno podmetnut i napomenuo da je oluja prošla kroz područje gde je gorela crkva, „otprilike u isto vreme kada je vatra prijavljena“.

Svinton je potvrdio da je cela crkva potpuno uništena.

[adsenseyu4]

Nije bilo povređenih, ali su lokalni mediji javili da je crkva uništena, da nije poznat uzrok požara i da je istraga u toku.

Policija u Južnoj Karolini trenutno istražuje požar u baptističkoj crkvi u Glover Grou u Varenvilu, koji je izbio nekoliko dana nakon masovnog ubistva u crkvi Emanuel u Čarlstonu.

Ubistvo u Čarlstonu izvršio je mladi belac Dilan Ruf, koji se navodno nadao da će zločin izazvati rasni konflikt, a ovi događaji su ponovo podigli debatu o rasizmu u SAD i činjenici da je rasizam i dalje duboko ukorenjen u američkom društvu.

Požar u crkvi Mount Zajon osnovane pre više od 110 godina, drugi je u poslednjih 20 godina, pošto je crkva izgorela do temelja u juna 1995. kada su je zapalila dva pripadnika Kju-kluks klana koji su priznali krivicu naredne godine.

Crkva je obnovljena i tadašnji američki predsednik Bil Klinton je prisustvovao postavljanju kamena-temeljca u obnovi crkve godinu dana kasnije.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: