Amerika zabrinuta zbog burnog razvitka kineskih nuklearnih snaga

Jačanje Kine

Kineske nuklearne snage burno se razvijaju i predstavljaće pretnju vojnim snagama i bazama SAD u zapadnom delu Tihog okeana najkasnije za deset godina.

Ova procena sadržana je u izveštaju Američko-kineske komisije za ekonomiju i bezbednost. Reč je o komisiji vlade SAD, a izvode iz njenog izveštaja objavio je Defense News.

U istom izveštaju se naglašava da će Kina u istom roku biti u stanju da obara vojne satelite SAD. I kinetičkim oružjem, i laserima i „radioelektronskim uticajem”.

„Tokom 2014. godine, Kina je nastavila da razvija kosmički program sa ambicijom da parira informativnoj nadmoći SAD, a takođe sa namerom da bude u stanju da onesposobljava američke satelite ako to bude neophodno” – ukazuje se u istom izveštaju.

Američko-kineska komisija takođe procenjuje da Kina – razvijajući kosmičko oružje – nastoji da podigne nivo svojih snaga za strateško obuzdavanje i da na taj način upozori SAD i druge zemlje da se ne mešaju u njene unutrašnje stvari.

U izveštaju Komisije je posebna pažnja posvećena „pretećom rastu” kineskog nuklearnog vojnog potencijala. Uz isticanje da će nuklearne snage Kine tokom narednih pet godina brzo rasti i modernizovati svoje arsenale, što će zvaničnom Pekingu dati dodatne vojne i spoljnopolitičke instrumente, a istovremeno slabiti uticaj SAD. Naročito, kako je podvučeno, povodom Japana.

Komisija je upozorila Pentagon i Belu kuću da će kroz tri do pet godina nuklearni program Kine postati „još smrtonosniji” zahvaljujući razvoju mobilnih nuklearnih snaga i uvođenju u upotrebu pet atomskih podmornica od kojih će svaka nositi po 12 interkontinentalnih balističkih raketa sa deljivim bojevim glavama (bombama) koje će se samostalno navoditi na ciljeve.

Prošle godine je Pentagon objavio da nuklearni arsenal Kine čini 50-75 interkontinentalnih balističkih raketa. Upozorio je istovremeno da Peking u narednih 15 godina može raspolagati sa 100 raketa koje su u stanju da dosegnu teritoriju Sjedinjenih Država.

Američko-kineska komisija posebno je ukazala da Peking radi na proizvodnji reaktivne hipersonične krstareće rakete koja treba da postane udarno oružje protiv američkih nosača aviona i drugih ratnih brodova.

U njenom izveštaju se upozorava da bi kineski nuklearni napad na Los Anđeles doveo do njegovog potpunog uništenja, a da bi šanse za preživljavanje u radijusu od 1200-1400 kilometara bile „faktički nulte”.

(Fakti)

Share this post: