Amerika zavejana a poplave prete

vejavica-mecava-sneg-zima02

Strah od poplava usled naglog topljenja snega u oblasti Bufala, u američkoj saveznoj državi Njujork, gde je pala rekordna količina snega, danas je popustio, ali jaki vetrovi prete da poruše stabla i električne stubove.

U međuvremenu, meteorolozi brane Nacionalnu meteorološku službu od kritika guvernera Endrjua Kvoma, koji je tu agenciju optužio da nije uspela da predvidi razmere snežne oluje u Bufalu. Kvomo, koji se nalazi u Bufalu već šesti dan za redom, izjavio je da su pumpe i vreće s peskom spremne pošto su temperature od preko 16 stepeni dovele do naglog topljenja snega.

Došlo je do manjeg ili umerenog izlivanja nekoliko potoka, ali obližnje kuće uglavnom nisu poplavljene, a kanalizacija u Bafalu i drugim mestima se nije izlila.

Snežne padavine u oblasti Bafala su dostigle visinu od 2,3 metra. Meteorolozi predviđaju da će opasnost od poplava trajati do srede ujutro, navodi AP. Oni kažu da je nova opasnost vetar koji se kreće brzinom do 105 kilometara na sat i ima potencijal da ruši stabla i električne stubove, a struja je potrebna za rad pumpi za ispumpavanje vode u podrumima kuća.

Guverner je na konferenciji za novinare izjavio da nije nameravao da uznemiri meteorologe kada je proteklog vikenda rekao da nisu uspeli da predvide oluju.

Većina škola ne radi, a najmanje četiri su odlučile da ne drže nastavu čitave sedmice.

(Tanjug)

Share this post: