Amerikanci naredili Papi da napada Putina

Poglavari

Sjedinjene Američke Države su danas apelovale na Vatikan da oštrije kritikuju učešće Rusije u ukrajinskom konfliktu, samo nekoliko sati uoči današnjeg sastanka pape Franje i ruskog predsednika Vladimira Putina u Vatikanu.

Zaista se čini da Rusija podržava pobunjenike i da u Ukrajini ima ruskih trupa – izjavio je ambasador SAD u Vatikanu Ken Haket.

Možda je ovo prilika kad bi Sveti otac mogao u privatnom razgovoru da izrazi tu zabrinutost. Papa Franja je sigurno upoznat sa situacijom na istoku Ukrajine – istakao je Haket.

Kad je papa u februaru okarakterisao sukob između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine kao „rat među hrišćanima“, ruska pravoslavna crkva je to pohvalila kao uravnotežen pristup.

Vatikan je, međutim, posle toga morao da objavi pojašnjenje, pošto je jedan ukrajinski katolički biskup nazvao papine reči „veoma bolnima“ za sve Ukrajince.

Zapadne zemlje, zvanični Kijev i NATO tvrde da postoje dokazi da je Rusija poslala svoje trupe i oružje proruskim snagama na istoku Ukrajine, što zvanična Moskva odlučno negira.

(Tanjug)

Share this post: