Antonov: Porošenko neće mir, Ukrajina ratuje protiv svog naroda na istoku

anatolij antonov

Zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov rekao je do rata u Ukrajini ne bi došlo da je predsednik Ukrajine seo za pregovarački sto.

On je istakao da Rusija ne može ravnodušno da gleda na humanitarnu katastrofu i da treba uspostaviti humanitarni most između Rusije, Luganska i Donjecka.

Ističući da Rusija ne izvodi vojna dejstva u Ukrajini, on je na tvrdnje da humanitarna pomoć Rusije predstavlja intervenciju, rekao da je na jugoistoku Ukrajine humanitarna katastrofa i da to smatraju predstavnici UN.

„Nikakva vojna dejstva u Ukrajini ne sprovodi Rusija i neće sprovoditi“, rekao je on, dodajući da na humanitarnu katastrofu Rusija ne može da gleda ravnodušno.

Prema njegovim rečima, ne ratuju „ruski ustanici u Ukrajini, već Kijev ratuje protiv svog naroda na jugoistoku“.

„Da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko od početka seo za pregovarački sto, razmotrila bi se pitanja federalizacije i budžeta, a ne bi bilo rata. Ne bi bilo sada izjava da Ukrajinci nisu spremni da žive u istoj državi“, rekao je zamenik ruskog ministra odbrane.

[adsenseyu5]

Prema rečima zamenika ministra odbrane, prvu rusku humanitarnu pošiljku predstavnici Crvenog krsta su detaljno pregledali, ali nisu mogli da prate konvoj jer je uoči polaska čitavu noć i jutro ukrajinska vojska pucala na Lugansk.

„Naše društvene organizacije, biznismeni, Ministarstvo za vanredne situacije razmišljaju sada o organizaciji ne jednog humanitarnog konvoja – koji je već upućen, već drugog, trećeg, desetog. Želimo da postoji odgovarajući humanitarni most između Rusije i Luganska i Donjecka“, rekao je Antonov.

Antonov je rekao da ruska ministarstva inostranih poslova i za vanredne situacije rade na pronalaženju punkta za prelaz, kako bi se uputila nova pošiljka hrane, vode, lekova i agregata za struju.

„Politika Rusije je da se ne dopusti ekstremna varijanta razvoja događaja. Postoje, nažalost, snage koje pokušavaju da sukobe dva naroda, kako bi počeo rat između Ukrajine i Rusije“, istakao je on.

Antonov je rekao i da od Rusije u informativnom ratu „pokušavaju da naprave nekakvog monstruma, koji želi da nametne svoj stav kakva Evropa treba da bude“.

„Međutim, to nije tačno… Za nas je to deset puta bolnije, jer je ukrajinski narod bio, jeste i biće bratski“, istakao je Antonov.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: