Apokalipsa danas: Ukoliko „Supertajfun“ „Sudelor“ ne uspori, Japan pred katastrofom veka

Klima se menja

Tajfun „Sudelor“ pustoši zapadni deo Pacifika sa udarima vetra od skoro 400 kilometara na sat, a sada se uputio ka teritoriji Tajvana, Kine i Japana.

„Supertajfun“ ili „Najveća oluja ove godine“, kako je već dobio nadimak, „Sudelor“ je nadmašio jačinu svih dosadašnjih oluja u 2015, pa čak i ozloglašeni ciklon Pam, koji je pre pet meseci usmrtio 15 ljudi u Vanuatuu.

„Sudelor“ za sada, srećom, nije odneo nijednu žrtvu, ali je zato za sobom ostavio nezapamćenu pustoš, naročito na Severnim Marijanskim ostrvima, za koja je guverner Ralf Tores izjavio da se nalaze „u stanju apsolutne propasti i značajne krize“ nakon naleta tajfuna u nedelju.

Ukoliko „Sudelor“ ne uspori, Japanu, Kini i Tajvanu preti velika opasnost, kako u materijalnom smislu, tako i u potencijalnim ljudskim žrtvama.

Moćni tajfun „Saudelor“ protutnjao je malim ostrvom Sajpan u Tihom okeanu, u sklopu američke prekomorske teritorije, a zatim nastavio da se kreće Pacifikom, preteći Tajvanu, Kini i nekim japanskim ostrvima, objavili su danas američki mediji.

oluja-uragan-poplava

Pošto je poharao Sajpan, „Saudelor“ je u ponedeljak iznad Pacifika ojačao u dosad najjači tajfun u svetu ove godine, ekvivalentan uraganu najveće, pete kategorije, praćen vetrom brzine od čak 290 kilometara na sat, preneo je sajt „Ju-Es-Ej tudej“.

Do juče naveče je, medjutim, „Saudelor“ oslabio na super tajfun, sa vetrom brzine od 210 kilometara na sat, uz povremene udare od 260 kilometara na sat, što je jednako uraganu četvrte kategorije, saopštio je američki Centar za praćenje tajfuna, sa sedištem na Havajima.

(Blic)

Share this post: