ASAD: Uz pomoć Rusije oslobađamo se zapadnih krvopija!

Susret u Moskvi

Sirija je nezavisna zemlja, a Zapad nikada neće trpiti nezavisnost bilo koje zemlje, bez obzira da li se radi o maloj Siriji ili velikoj Rusiji, rekao je sirijski predsednik Bašar el Asad u intervjuu za ruski list „Komsomolskaja pravda“.

Asad je ocenio da bi zauzimanje Alepa bila odskočna daska za sirijsku vojsku da istisne teroriste nazad u Tursku.

– Morate da nastavite sa čišćenjem ove oblasti i istisnete teroriste u Tursku, da se vrate odakle su i došli, ili da ih ubijete. Druga opcija ne postoji – rekao je Asad.

Naveo je i da je Saudijska Arabija ponudila pomoć njegovoj vladi ako pristane da prekine veze sa Iranom, zemljom koja je jedna od glavnih saveznika Sirije.

Asad je naveo da su mu Saudijci rekli: „Ako napravite otklon od Irana i objavite da prekidate sve vrste veza, mi ćemo vam pomoći. Veoma prosto i veoma direktno“.

Zaharova: Obnova primirja u Siriji biće glavna tema razgovora u Lausanni

Obnova primirja u Siriji bit će glavna tema međunarodnih razgovora u švicarskom gradu Lausanni u subotu, izjavila je u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Glavna tema biće rasprava o mogućnostima rešenja sirijske krize, s akcentom na neophodnost obnove režima primirja na osnovu sporazuma postignutih između Rusije i SAD-a 9. septembra u Ženevi – izjavila je Zaharova, prenosi novinska agencija Sputnik.

Svi učesnici moraju preuzeti obavezu da sarađuju sa stranama na terenu kako bi osigurali puno poštovanje pravila primirja, kazala je ona.

Rusija je otvorena za saradnju i s globalnim i regionalnim partnerima u borbi protiv terorizma, kao i u rešenju sirijske krize političkim putem, dodala je.

(Global CIR/Avaz.ba)

Share this post: