Avioni sa telima žrtava stigli u Holandiju

Prva dva aviona sa posmrtnim ostacima žrtava oborenog malezijskog aviona MH17 sletela su na aerodrom u Ajndhovenu u Holandiji.

Holandskim i australijskim vojnim avionima C-130 i C-7 dopremljena su tela 40 žrtava u Holandiju, prenosi AFP.

Na aerodromu su ih dočekali brojni ožalošćeni rođaci nastradalih, holandski premijer Mark Rute i kralj Viljem Aleksander.

Avioni sa telima žrtava poleteli su ih Harkova nakon ceremonije kojom je odata pošta žrtvama. Nakon minuta ćutanja, tela su u drvenim kovčezima do aviona na pisti preneli mladi kadeti.

U Holandiji je danas Dan žalosti zbog 193 holandske žrtve u padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine, gde su istražitelji Interpola počeli proces identifikacije nastradalih na letu MH17 sa 298 putnika i članova posade.

Holandski premijer Holandije Mark Rute naveo je u jučerašnjem saopštenju da je sreda proglašena Danom žalosti, kada će u Holandiju biti preneta prva tela žrtava prošlonedeljne nesreće, preneo je AFP.

Međunarodna policijska agencija Interpol saopštila je da je jedan njen tim u Ukrajini danas počeo da identifikuje žrtve.

„Do sada prikupljeni ostaci žrtava su obeleženi i pobrojani, pre nego što budu prebačeni vagonima hladnjačama iz Donjecka do određenog operativnog centra u Harkovu, gde će tim Interpola, zajedno s drugim međunarodnim timovima za identifikaciju žrtava nesreće, sprovesti preliminarne preglede“, naveo je Interpol u saopštenju objavljenom iz centrale u Lionu, preneo je Rojters.

U međuvremenu je predstavnik posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini Mihael Bočurkov rekao da na mestu pada malezijskog aviona, u regionu Donjecka, i dalje ima ostataka tela žrtava.

„Uočili smo manje delove tela na mestu“ pada aviona, rekao je Bočurkov na pres konferenciji u Donjecku, pošto je njegova grupa tokom dana bila u inspekciji mesta nesreće.

Holandski istražitelji koji predvode istragu o obaranju malezijskog aviona na istoku Ukrajine saopštili su danas da su podaci sa zvučnog rekordera iz pilotske kabine sačuvani i da niko nije manipulisao tom spravom.

„Rekorder glasa iz pilotske kabine je oštećen, ali je memorijski modul sačuvan. Pored toga, nema dokaza niti naznaka da je bilo ko manipulisao zvučnim rekorderom“, saopštila je Holandska komisija za bezbednost (OVV), u trenutku kada se crne kutije srušenog aviona analiziraju u Velikoj Britaniji, preneo je AFP.

Crne kutije iz malezijskog aviona koji se prošlog četvrtka srušio sa 298 putnika i članova posade na istoku Ukrajine, stigle su danas u Veliku Britaniju, saopštila je specijalna istražna komisija ukrajinske vlade.

Rekorderi, spaseni iz olupine aviona, predati su Istražnom odeljenju službe za vazduhoplovne nesreće u Farnborou, jugozapadno od Londona.

Britanski eksperti su zaduženi za izvlačenje informacija iz zvučnog rekordera iz pilotske kabine, koje bi trebalo da obuhvate višečasovne razgovore pilota, a njihov zadatak je i da ispitaju sadržinu rekordera podataka o letu.

„Podaci sa rekordera glasa uspešno su skinuti i sadrže validne podatke o letu. Skinuti podaci će se dalje analizirati i istražiti“, saopštila je OVV.

U saopštenju se dodaje da će sutra tim početi sa ispitivanjem rekordera podataka o letu, što će pokazati da li i taj rekorder sadrži relevantne informacije, a u tom slučaju će podaci iz oba rekordera biti iskombinovani.

(Tanjug)

Share this post: