Bankari BEŽE iz Londona u OVAJ grad, i odnose BILIONE EVRA!

Novi centar bankara?

foto-ilustracija: pixabay.com

Franfurt, finansijska metropola Nemačke, počeo je da menja urbanističke planove i sprema gradnju dvadeset solitera sa kancelarijama i stotinama hiljada kvadrata stambenog prostora, jer se nada da će posle Bregzita privući bankare iz Londona, prenosi „DW“.

Izlazak Velike Britanije iz EU znači odlazak londonskog Sitija, najmoćnije bankarske četvrti kontinenta koja bi tada mogla da izgubi na značaju, što je prilika za nemačku finansijsku metropolu Frankfurt gde je sedište Evropske centralne banke i još niza finansijskih institucija.

Još nije jasno da li Evropu čeka meki Bregzit, uz kompromise i formalni dogovor Brisela i Londona, ili tvrdi raskid bez ikakvog dogovora. Ali jasno je da će Bregzita biti, barem to ponavljaju vodeći britanski političari.

Čekaju se odluke o tri važna pitanja: prvo i najvažnije, gde će se odvijati takozvani „euro-kliring„. Drugo je pitanje budućeg sedišta evropske agencije za nadzor banaka EBA, a treće je pitanje koje se postavlja u sedištima čitavog niza banaka koje su do sad svoje poslovanje u Evropi pokrivale iz Londona, hoće li i one prebaciti svoje evropske centrale u Frankfurt.

Kontrola nad bilionima evra

Kliring bi se mogao objasniti ulogom javnog beležnika kada se kupuje ili prodaje nekretnina ili auto, što znači da ima državna ovlašćenja da tera bilo kupca, bilo prodavca na poštovanje propisa. Međutim, ovde se radi o ovlašćenjima na nivou Evrope, gde se odvijaju poslovi od po pola biliona evra (500.000.000.000) – na dan!

Bankama trebaju papiri ovlašćenih institucija kako bi se zaštitile od mogućih oscilacije deviznog kursa ili kamatnih stopa. Ali i izvoznicima trebaju njihovi derivati kao osiguranje protiv promena na finansijskim tržištima.

Nadzorno telo agencija ovlašćenih za „eurokliring“ nalaze se u Londonu, koje pak nadzire upravo te nadzornike milijardi koje teku Evropom.

Nužan odlazak iz Londona

Mihael Majster, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu finansija, smatra da uopšte nije sporno da kliring mora da se iseli iz Londona, piše nemački list. Jer čak i da Britanci potpuno pristanu na nadležnost Evropskog suda, telo koje će nadzirati moguće rizike koji bi mogli nastati u Uniji ne može biti smešteno negde izvan EU.

Kuda iz Londona?

Grad poput Dablina ima velike planove, pogotovo za Amerikance jer tamo imaju isti jezik, geografski su blizu, a tu je i veliki aerodrom luka. No iz Londona će se vremenom verovatno preseliti i poslovna predstavništva čitavog niza koncerna, a Dablin zapravo nije previše velik grad da bi ih sve ugostio na način kakav možda zamišljaju.

Lista evropskih gradova koji bi zato hteli da udome strane banke je vrlo dug, ali tu Frankfurt ima prednost. Ogroman aerodrom sa kojeg je lako doći gotovo do svakog kutka planete, tamo su već ECB i najveće nemačke banke, a „od investicionih bankara su čuli da nemačke finansijske službe rade dobar posao“, rekao je za „DW“ Gerhard Vizhau iz jedne frankfurtske banke.

Frankfurt zato već u sledećih pet godina planira gradnju 20 novih solitera jer je uveren da će hitno trebati mnoštvo novog kancelarijskog prostora.

Dorađuju se urbanistički planovi jer će biti potreban atraktivni stambeni prostor za kupce sa dubljim džepom.

(Blic.rs, DW)

Share this post: