BBC: Koalicija na čelu sa SAD greškom bombardovala regularnu sirijsku vojsku?!

NATO

Koalicija na čelu sa SAD izvela je juče vazdušni napad na području provincije Deir ez-Zor, koja je većinom pod opsadom Islamske države.

Ipak, tom prilikom navodno je pogođen i kamp sirijske vojske, koji se nalazi na jedinoj teritoriji u tom regionu koji nije pod kontrolom islamista. Poginula su trojica sirijskih vojnika, dok broj ranjenih varira između 13 i 16.

Britanski „Bi Bi Si“ navodi da je „vrlo moguće“ da se radi o „fatalnoj grešci“. Ukoliko se napad dokaže (za sada su to potvrdile Sirijska opservatorija za ljudska prava i vlada u Damasku), to bi bio prvi dokumentovani napad koalicionih snaga na legitimnu vojsku Sirije.

Sirijska vlada izdala je saopštenje u kojem navodi da je napad na njene vojnike „čin agresije“. Ministarstvo spoljnih poslova podnelo je zvaničan protest Ujedinjenim nacijama.

„Sirijska Arapska Republika snažno protestuje i osuđuje čin agresije koju je sprovela američka koalicija. Ovaj napad krši Povelju Ujedinjenih nacija. Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je protestna pisma generalnom sekretaru UN i Savetu bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, SAD oštro demantuju da su napale kamp sirijske vojske, već tvrde da su napale položaje Islamske države, od kojih je pogođeni kamp Saeka udaljen čak 55 kilometara.

– Videli smo izveštaje Sirijaca ali odgovorno tvrdimo da nismo gađali njihov vojni kamp. Na području koje smo gađali nije bilo ljudi, pogodili smo samo jedan izvor vode. Juče čak nismo gađali ni blizu tog dela Deir ez-Zora, te smatramo da nema dokaza za takve tvrdnje sirijske vlasti – izjavio je portparol koalicionih snaga pukovnik Stiv Voren.

U odvojenom napadu koalicionih snaga, čija je meta takođe bio Deir ez-Zor poginuli su neimenovana žena i njeno dvoje dece, navodi Sirijska opservatorija.

Provincija Deir ez-Zor vrlo je važna za Islamsku državu iz dva razloga. Prvo, povezuje njihovu prestonicu Raku s uporištima ISIS-a u Iraku. Drugo, na tom području nalaze se bogata naftna polja koja predstavljaju velik izvor prihoda za islamiste.

Amerikanci bombarduju položaje Islamske države u Siriji još od septembra 2014. godine. Nakon terorističkih napada u Parizu prošlog meseca, američkoj koaliciji pridružili su se i Francuzi, dok su Britanci sa napadima počeli prošle srede.

Rusija sprovodi samostalnu akciju borbe protiv Islamske države od septembra ove godine.

(BBC, Blic)

Share this post: