Bela kuća priznaje grešku

vasington bela kuca

Bela kuća je večeras saopštila da je pogrešila što nije poslala nijednog zvaničnika visokog ranga na antiteroristički marš solidarnosti koji je održan u Parizu.

Više od 40 svetskih lidera prisustvovalo je juče maršu, čiji cilj je bio da se pokaže jedinstvo posle terorističkih napada islamskih ekstremista, između ostalog i na redakciju pariskog satiričnog lista Šarli ebdo i jednu prodavnicu košer hrane, u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Administraciju američkog predsednika Baraka Obame na maršu je predstavljala ambasadorka SAD u Francuskoj Džejn Hartli.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da uprkos tome što SAD nisu poslale zvaničnika visokog ranga u Pariz, nema sumnje o snažnoj povezanosti SAD i Francuske.

Ernest nije želeo da obrazloži odluku SAD da na jučerašnji marš pošalje samo ambasadorku.

Neki američki mediji oštro su danas kritikovali Obamu što nije učestvovao na Maršu solidarnosti u Parizu.

„Izneverili ste svet“, poručeno je s naslovne strane Njujork dejli njuza, koji je uz veliku fotografiju jučerašnjeg skupa objavio i likove četvorice najviših američkih zvaničnika – Obame, njegovog zamenika Džoa Bajdena, državnog sekretara Džona Kerija i ministra pravde Erika Holdera.

Ministar pravde Holder bio je u Parizu, ali nije se priključio svetskim zvaničnicima u maršu, dok je Keri, koji se u prvom reagovanju na terorističke napade prošle nedelje Francuzima obratio na njihovom jeziku, bio u ranije dogovorenoj poseti Indiji.

Obama i Bajden nisu imali zvanične zakazane događaje za nedelju, preneli su mediji.

„Obama i Amerika sramno su preskočili pariski marš protiv terorizma“, „Izostanak sa skupa sramni promašaj“, „Amerika izdala svoje vrednosti neupućivanjem najviših predstavnika na skup jedinstva u Parizu“, neke su od ocena iz medija.

(Beta)

Share this post: